Debatt med Norman

 

Mutor, betalningar i miljardklassen till ett brevlådeföretag som misstänks för penningtvätt, pengar i skatteparadis, kopplingar till skurkar och diktatorer hör vi talas om titt som tätt när företag ska växa utomlands.  Jag tycker inte något företag ska förknippas med oseriösa skumraskaffärer även om det är omogna demokratier.

 

I länder där folk lever under en diktatur och i skatteparadis är det ännu viktigare att vara noggrann i sina affärer. Där förekommer korruption, penningtvätt och brist på respekt för mänskliga rättigheter, och säkerhetstjänsterna arbetar annorlunda än i Sverige. Samtidigt kan det finnas skäl för demokrati och yttrandefrihet att svenska företag kan etablera sig i länder där människor lider av en diktator. Men då gäller det att verka mycket ansvarsfullt.

 

I etiska riktlinjer går det att slå fast att man ska undvika att låta affärer utnyttjas till förtryck, att man ska respektera mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. De demokratiska värden som vi sätter högt i Sverige måste också följas vid affärstransaktioner utomlands.

Oavsett om det är privata företag eller företag som delvis är ägt till staten borde vi lägga oss i och säga vad vi tycker.  Svenska företag, privata och statligt ägda, får inte vara en del av förtrycket i andra länder.

 

I morgon har jag debatt med Peter Norman i Riksdagen om etiska regler för företag och om det går att föregå med gott exempel när staten har delägarskap

här är IPn


Kommentarer
Postat av: Tommy Funebo (@TommyFunebo)

Etik är nog så viktigt, även för företagare.

Men ska du debattera med finansmarknadsministern finns väl mycket viktigare saker? T.ex. expansionen av penningmängden, eurons ogynnsamma påverkan på den svenska valutans marknadsvärde, jurisdiktionsfrågor kring kapitalbeskattningen och andra EU-relaterade problem på finansmarknaden.

Ska du debattera etik tycker jag att du ska försöka krångla in räntesnurrorna i det sammanhanget.

2012-11-15 @ 21:07:21
URL: http://tommy.funebo.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0