En skola för alla


Just nu pågår en debatt i Skövde om läxor i skolan. Den debatten har startat tack vare att jag och Maria Hjärtkvist har motionerat i fullmäktige om läxhjälp till alla barn, inte bara till de rika och vår idé om att pröva viss frihet från läxor, dvs att läxorna ska vara en del i skoldagen.

 

Kul att det blir debatt och kul att så många har en åsikt om vad som är bra för barnen och på vilket sätt de lär sig på bästa sätt. Idag har vi ett av svaren i SLA :

Först och främst delar vi åsikten om att vi politiker har ansvar, det är precis därför vi engagerar oss och försöker förbättra skolan. Vi har ansvar, skolan har ansvar, föräldrarna har ansvar och eleverna själva har, beroende på ålder, eget ansvar.
Vi påstår inte att det är enbart de borgerliga partiernas fel att skolan har problem. Men vi vill vara med i lösningen för framtiden. Vi vill höja ribban, inte sänka den och lämna några barn efter oss.
I Riksdagen har vi bland annat lagt förslag om mer pengar till kommunerna så att det går att ha mindre skolklasser. Här i Skövde kommun vill tillföra skolan Ca 15 mnkr/år, något som den borgerliga majoriteten sagt nej till.

Läxor kan vara bra om de läggs på rätt nivå för eleven. Eget ansvar för att ta reda på uppgifter och repetition är ett led inlärningen. Däremot skall barn inte skickas hem med uppgifter som förutsätter stora kunskaper hos föräldrarna. Det kan finnas många orsaker till att läxorna blir ett problem i hemmet, det kan var att man som förälder jobbar mycket, att barnet har många fritidsaktiviteter eller sociala problem i familjen. Då ska läxhjälp vara en självklarhet för alla inte bara de som har råd.
Det finns goda exempel i Skövde där läxhjälp anordnas. Lärarna ser stora vinster med detta och det syns i barnens skolresultat. Men tyvärr är det olika inom kommunen, i vissa områden finns ingen läxhjälp alls.

Poängen med vår motion är inte att ta bort möjligheter till läxhjälp för någon, utan att alla skall erbjudas samma möjligheter. Varför använda skattemedel till att betala läxhjälp till några via RUT när man kan använda samma pengar och erbjuda alla barn läxhjälp på skolan? Det är mer effektiv användning av knappa resurser och skapar inte större klyftor.  Det är först då som vi kan få ett samhälle av välutbildade medborgare som vi behöver för framtiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0