Herr statsminister

Idag på Riksdagens frågestund handlade frågorna mest om varsel, massarbetslöshet och miljö. Statsministern påstod att vi står inför en samhällsomvandling som gör att vi måste bejaka de nya jobben som växer fram och att alla måste vara benägna att utbilda sig till nya jobb.
 
Jo det låter ju bra men det rimmar illa med att han sedan börjar prata om att skattesubventionera gamla jobb så som bartender, städning i hemmen m.m. Det rimmar också illa med regeringens låga ambitionsnivå inom skola och utbildning.
 
På Mikael Dambergs fråga om varför arbetsförmedlingen skickar tillbaka miljoner till statskassan istället för att hjälpa de arbetslösa med t.ex. Lastbilskörkort, svarade statsministern att staten inte ska betala allas körkort.
 
Ursäkta men det var ju inte det frågan gällde. Det gällde ju de stelbenta reglerna för arbetsförmedlingen som gör att de hindras att hjälpa en arbetslös till rätt utbildning trots att han, i det här fallet, blivit lovad jobb om han skaffar lastbilskörkort. Det är uppenbarligare viktigare för regeringen att subventionera bartender i hemmet och privatundervisning istället för omskolningsutbildning.
 
När jag beskrev rädslan hos människor för att förlora jobbet eftersom a-kassan är så dålig, blev jag mycket märkligt bemött. Mitt resonemang går ut på att trygga människor vågar ta språnget in i framtiden och att sabbad a-kassa hindrar Sveriges modernisering.
 
Då svarade statsministern att vi socialdemokrater gömde människor i förtidspension. Men vad hjälper det de varslade och uppsagda idag om vad vi gjorde och inte gjorde för 10 år sedan? Har han gått i opposition eller varför låtsas han att han inte behöver ta ansvar bara för att vi har styrt landet tidigare?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0