Kan digitaliseringen lyfta Sverige?

Strukturförändringar drivs av digitaliseringen och för det krävs utbildning. Digitala tjänster behövs inom nästan alla områden i framtiden. Industri, små och stora tjänsteföretag, inom skolan, vården och nöjen m.m. På seminariet var i stort sett alla överens om att kompetensförsörjning är nödvändig för att klara denna tillväxt.

Rapporten var framtagen av IT och Telekomföretagen, dagen till ära heter "Digitala tjänster som lyfter Sverige. Den handlar om marknadsvillkor för Sveriges företag. Och i korta ordalag visar den på fem åtgärder som skulle enligt rapportörerna skulle stärka företagen.

 

Tillgång till marknad, kapital, "tillgång till innehåll" ( måste erkänna att jag inte förstod det kravet, men det ska jag ta reda på) men dessutom föreslog de hur de ska få tillgång till kompetens och öppenhet. Det var en stor panel med spännande personer från olika företag som fick tycka till om rapporten. De tyckte till om skatter, inlåsning, möjlighet för utländska arbetare att jobba här och stimulanser på olika sätt.

 

Jag efterfrågade kraven på fler utbildade inom branschen. En ide som kläcktes var att programmering ska finnas med i grundskolan. Och jag är helt säker på att denna debatt måste fortsätta.


Kommentarer
Postat av: bella davis

hallå där! fått en bra start på dagen?? kramar

2012-11-08 @ 12:17:38
URL: http://belladavis.myshowroom.se/
Postat av: Rebecca

Kolla gärna in min bloppis!

2012-11-08 @ 14:18:54
URL: http://rebeckhambloppis.blogg.se/
Postat av: Pär Nygårds

Hej Monica, kul att du uppmärksammar rapporten!

Avsnittet om tillgång på innehåll syftar till behovet att att till en rimlig kostnad få loss innehåll (content) att bygga tjänster av. För att t.ex. bygga en populär tjänst som http://www.tagkartan.se/ krävs tillgång till trafikinformation från trafikbolagen eller för en tjänst som Spotify eller Headweb så behöver de klarera rättighterna för musiken och filmerna. Ju svårare eller dyrare det är att få loss innehållet, desto färre marknadskraftiga tjänster går att skapa. I korta ord är det vad vi avser med tillgång på innehåll.

Rapporten finns att ladda ner gratis här: http://www.itotelekomforetagen.se/fakta-och-debatt/rapporter_1/digitala-tjanster-som-lyfter-sverige

2012-11-08 @ 15:57:36
URL: http://it.almegabloggar.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0