Det där med Nattis....

Är det ett skämt eller vad är den så kallade satsningen till flexibla öppettider på förskolor och fritidshem? Förskolan och fritidshemmen är i första hand bra för barnen men är också avgörande för en ökad jämställdhet. En god barnomsorg på alla tider på dygnet garanterar att föräldrar kan arbeta. Sverige har varit unikt gällande kvinnors arbetskraftsdeltagande.
 
Antalet personer som arbetar på obekväma arbetstider har ökat med 25 procent till den senaste femårsperioden, arbetslivet är helt annorlunda i dag jämfört med för 20 år sedan Samtidigt erbjuder färre än hälften av landets kommuner barnomsorg på obekväm arbetstid. I maj blev regeringen överkörd i frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid. Så de hade i uppdrag att återkomma med en lösning och så kommer de med dessa nålpengar!
 
Just nu pågår regeringens kringresande cirkus med presenter i hela Sverige och media rapporterar snällt utan någon granskning av vad det är de säger. 108,5 miljoner kr på tre år till barnomsorg på obekväm arbetstid, så kallat nattis. Låter kanske bra i första anblicken och media sväljer betet som om det vore en reform. Nästa år innebär det 15,5 miljoner kronor och efterföljande tre år 31 miljoner kronor per år.
 
Men snälla vi har 290 kommuner, det skulle väl på sin höjd räcka till att anställa någon i högts två månader om det skulle delas per kommun.
 
Arbetslinjen rör inte bara de som jobbar nio till fem, säger Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande. Jo det stämmer men på vilket sätt underlättar de arbetslinjen på kvällar och helger? Inte med dessa nålpengar ialla fall.
 
 
Cirkus så kallad valfrihe

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0