Valet gick inte korrekt till

OSSE och ODIR har sin rapport om valövervakningen i valet i Vitryssland.  Det finns mycket att säga om att valkampanjen innan valet inte var någon kampanj, dels för att de stora oppositionspartierna bojkottade valet och dels för att regimen inte tillåter oliktänkande på gator och torg.

 

Oppositionspartierna som bojkottade valet gjorde det med hänvisning till att deras kandidater kastas i fängelse, att de försätts med utegångsförbud och att Internet övervakas av regimen. På så sätt finns ingen möjlighet att bedriva en valkampanj och då är det ingen idé att ställa upp. De mindre partierna som trots allt ställde upp hade mycket svårt att få sin röst hörd mor de regeringstrogna partierna.

 

Vi fick flera vittnesuppgifter om att förtidsröstningen inte gått korrekt till. Att valurnor lämnats utan uppsikt osv. Under själva valdagen kom folk fram till oss och berättade om att de sett män som röstat på flera ställen osv.

 

Det var ett ganska lågt valdeltagande eftersom många inte ens märk att det var val och för att de uppmanats att inte rösta av oppositionen.

När sedan själva räkningen tog vid på kvällen fick vi stora problem med att se vad som föregick. Trots att vi var registrerade som valövervakare tilläts vi inte se när valsedlarna räknades.

I den vallokal jag var i fick vi stå 10 meter i från rösträknarna som vände ryggen mot oss så att vi inte kunde se vad som hände. Ingen sade någonting och vi fick inte höra hur de räknade.

Plötsligt satte de upp en lapp på väggen.

 

Valsedlarna slog in i papper med snöre och segill på och chefen för vallokalen rusade ut till en bil med paketet. Vi rusade efter och ropade följ efter den där bilen men vi hann inte med.

 

Vi visste i och för sig vart de skulle så vi körde dit, till det som kallas DEC,  där valsedlarna låstes in. Där fick vi höra hur siffrorna lästes upp inför det som kan liknas vid valmyndigheten, enda skillnaden att det vimlade av poliser överallt.

 

Så det var alltså inte särskilt enkelt att se om det gick rätt tillväga. Å andra sidan är det många som säger att det spelar ingen roll vad parlamentet gör eftersom det är diktator/presidenten som bestämmer allt.

Förhoppningsvis kan oppositionen samlas inför presidentvalet 2015, tills dess behöver också landet få ännu större krav på sig att genomföra fria och öppna val


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0