Valövervakning i Vitryssland

 

Nu har vi haft en genomgång/breefing om hur valkampanjen gått, om hur media rapporterat om valet så långt, vi har också träffat några av partiföreträdarna.

Flera av partierna har valt att bojkotta valet för att visa omvärlden deras uppfattning att det inte är så stor ide att ställa upp i valet.

 

De partierna som var här på breefingen menade naturligtvis att det var mycket stor ide att ställa upp annars är det svårt att få igenom det man strävar efter.

Aleksandr Lukatjenkos har varit president sedan 1994. Men den här gången är det alltså parlamentsval. Många påstår att Parlamentet saknar egentlig funktion och att valet därför har mindre betydelse.

 

Som de flesta känner till är relationen mellan Sverige och Vitryssland problematisk. Efter det kritiserade presidentvalet 2010, relationen ytterligare försämrats.

Under lång tid har Sverige aktivt drivit biståndsprojekt inom flera områden i Vitryssland. Särskilda insatser har gjorts inom utvecklingen av demokrati, mänskliga rättigheter och fri media.

Palmecentret är en av de organisationer som bedriver projekt för mänskliga rättigheter.

 

Jag berättar mer om mina intryck när jag får möjlighet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0