Halvera arbetslösheten

 

Förra veckan presenterade en uppgiven finansminister sin vårbudget. I den konstaterar Anders Borg att vi får vänja oss vid massarbetslöshet på över 8%. Han är rätt nöjd med läget, han sätter inte upp några mål på lägre arbetslöshet och därmed behöver han inte ta till några åtgärder än, det han utan framgång prövat dvs, skattesänkningar.

Vi socialdemokrater nöjer oss inte med ”läget”, vi vet at det går att förändra verkligheten med hjälpa av politiska. Därför sätter vi upp delmålet med halverad arbetslösheten från 8,2 procent till 4,7 procent.

Sverige har i dag en arbetslöshet som är högre än nästan alla jämförbara länder. Inte bara de andra nordiska länderna utan också Storbritannien och flera euroländer, som Tyskland, Nederländerna och Österrike, har i dag lägre arbetslöshet än vad Sverige har. Det är oerhört allvarligt och ett ordentligt misslyckande för regeringen. Regeringen har lagt mycket kraft på att få människor att söka jobb, men mindre på att faktiskt skapa jobb. Det vill vi ändra på.

 

Målet är ambitiöst och det krävs en kraftfull politik som sätter fokus på att bryta arbetslösheten och få fler människor i arbete.

 

För att klara jobben krävs ordning och reda i de offentliga finanserna, en aktiv näringspolitik, bättre matchning på arbetsmarknaden, investeringar i människors kunskaper och kompetens och en fungerande välfärd. Investeringar i skolan med mindre klasser och större likvärdighet ska förbättra skolresultaten. En gymnasieutbildning ska vara en självklar grundutbildning för alla. Vi vill införa en 90-dagars garanti för unga arbetslösa, efter 90 dagar ska alla ha ett jobb eller en utbildningsplats. Fas 3 ska avskaffas och ersättas med insatser som ger jobb.

 

Regeringen och många bedömare har bemött vårt arbetslöshetsmål med kommentarer om att målet skulle vara omöjligt att nå. Sådan uppgivenhet kan inte vara utgångspunkten för politiken.

Vi säger - kom låt oss göra det omöjliga möjligt

 

läs även om ungdomsarbetslösheten och Arena


Kommentarer
Postat av: Eilert

"Vi säger - kom låt oss göra det omöjliga möjligt"

Jag hoppas att jag skall hinna uppleva detta!


2013-04-22 @ 17:17:57
URL: http://hem.passagen.se/ebjn
Postat av: Johanna Johansson

Kul att jag hittade detta inlägget!
Mormor Magdas därproducerade glass utanför Jönköping håller just nu på med att ta ställning i frågan om den höga arbetslösheten. De håller på att starta ett projekt, glasskiosk2013 där de vill hjälpa 8 arbetslösa ungdomar att få sysselsättning, men de har inte kommunens stöd.
Jag länkar så kan du läsa lite mer själv!
http://www.darproducerat.se/beskrivning-av-projektet/

2013-04-23 @ 10:14:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0