Ordning och reda i välfärden

Med lite disstans till socialdemokratiska partikongressen kan det kanske vara på sin plast att berätta om vad som beslöts de där dagarna i Göteborg.

Den "efterlängatde" striden om vinster i välfärden löste sig i temagrupperna med hjälp av många goda viljor som var beredda i att i god folkrörelseanda kompromissa.

Vi beslöt att köerna i sjukvården måste kortas. Dom är jobbiga, eländiga och minst sagt besvärande för patienten dessutom dyr för samhället.  Vi socialdemokrater prioriterar därför en god tillgänglighet och ett gott bemötande i sjukvården. Vi vill stärka patientens ställning i vården.

Idag finns exempel på att privata företag inom välfärden som tummar på kvaliteten för att kunna göra stora vinster, till exempel genom en lägre personaltäthet i friskolor och på privata äldreboenden. Det är inte acceptabelt. Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägares vinstuttag.

Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden.

Kvaliteten i äldreomsorgen ska höjas samtidigt som vi möter ökade behov av vård, omsorg och personal. Den grundläggande kvaliteten ska vara så hög att de äldre inte blir beroende av att köpa tilläggstjänster eller av att deras anhöriga (oftast kvinnor) går ner i arbetstid för att hjälpa sina föräldrar. Äldreomsorgen måste därför skifta fokus från ett vårdperspektiv där samhället ganska ensidigt bestämmer förutsättningarna. Äldre ska ha samma rätt som alla andra att påverka sitt liv och sin vardag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0