Du ska inte svartmåla


Idag i min interpellationsdebatt med arbetsmarknadsministern om den skyhöga ungdomsarbetslösheten så var det flera borgerliga ledamöter som hoppade med i debatten och påstod att jag svartmålade.

Inte svartmåla vadå?
Att var fjärde ung saknar arbete?
Att regeringen sänker kraven på gymnasieskolan?
Att Sverige har högre ungdomsarbetslöshet än andra jämförbara länder?

Det är möjligt att de borgerliga representanterna vill gömma undan de arbetslösa, inte vill se problemen. Att de ägnar sig åt siffertrixande och skönmålning hjälper inte de unga.

Vi socialdemokrater vågar se problemen och är bredda att göra något åt dem.

För att knäcka ungdomsarbetslösheten ska vi införa en 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar som innebär att individuella insatser från första dagen av arbetslöshet. Individen ska garanteras utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar.

Vi ska ha ett utbildningskontrakt för alla unga arbetslösa under 25 år som inte fullgjort sina gymnasiestudier. Utbildningskontraktet innebär att studier kan kombineras med praktik eller jobb, ska garantera den arbetslöse insatser som leder till en gymnasieexamen..

Vi socialdemokrater vill också införa yrkesintroduktionsjobb enligt Löfvenmodellen och bristyrkesutbildning.

Unga måste få möjligheter att komplettera sin utbildning genom vuxenutbildning. De ska inte, som nu är fallet, behöva vänta på insatser. Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen ska tas bort.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0