Katas döttrar och katiga damer

 


I slutet av 80-talet startade dåvarande S-kvinnodistriktets ordförande Birgitta Johansson, ett nätverk för kvinnliga heltidspolitiker. Det var inte så många på den tiden, det var innan partiet genomfört "varannan herrarnas" reformen.

Jo, det heter egentligen varannan damernas efter Gerd Engmans utredning SOU 1987:19, och genomfördes inom socialdemokratin i samband med 1993 års partikongress i Göteborg, inte helt utan motstånd från de som skulle bli tvungna att dela med sig av makten.

I alla fall behövdes ett nätverk för kvinnliga kommunalråd, landstingsråd och riksdagsledamöter i Skaraborg eftersom vi såg de nätverk som männen hade (de såg inte det själva, de insåg inte t.ex. att en öl med grabbarna var ett nätverk). Men vi stod på oss ordnade träffar och hade Gertrud Åströms härskartekninker som handbok.

Vi tog det fyndiga namnet Katas döttrar efter Kata Dalström. Senare bytte vi namn till elvorna eftersom vi då hade så många som 11 kvinnliga heltidspolitiker i Skaraborg.

I samband med dessa aktiviteter började vi ha årliga sommarträffar hos Birgitta Johansson. Stommen i de träffarna var Carina Ohlsson, Birgitta och efter några år insåg vi hur värdefulla dessa träffar var. Lite kul var det ju att några av männen blev väldigt nervösa och trodde att vi skulle avsätta dem (snacka om att tro mycket om vår kapacitet)

Nu har vi träffats i 23 år och är i stället för Katas döttras är vi mycket katiga damer. Vi har vansinnigt kul när i går igenom vad som hänt sedan året innan och när vi spånar på hur vi skulle vilja ha det framöver. Tyvärr bloggar jag inte om våra samtal, ni får nöja er med att vi har roligt, att det ger oss kraft och mod att jobba vidare.

Jag längtar redan till sommarträffen 2014 :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0