Startpaket för tidiga insatser i skolan

 

Eftersom vi socialdemokrater menar att kunskap är nyckeln inför framtiden fortsätter jag att informera om våra satsningar på skolan. Vi har ett startpaket med sju tidiga insatser för att varje barn ska få det stöd och den stimulans de behöver för att nå målen i skolan och sin fulla potential.

 

Alla barn ska få det stöd som de behöver, såväl barn som riskerar att halka efter och behöver stöd för att nå målen i skolan och barn som vill springa före och behöver få mer stimulans.

 

Så snart behov och svårigheter upptäcks ska stöd sättas in. Forskningsläget kan inte vara tydligare. Det är tidiga insatser som har störst effekt.

 

Grundskolan ska få ett nytt mål: alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter senast i årskurs 1. Eleverna ska få det stöd de behöver för att klara det. En god läsförmåga är nyckeln till en framgångsrik skolgång. Därför fokuserar vi särskilt på läsning.

 

Starpaketet: mindre klasser – mer kunskap

1.      Mindre klasser, från förskoleklass till och med årskurs 3

2.      1000 fler speciallärare och specialpedagoger

3.      Obligatorisk förskoleklass för sexåringar

4.      Stärka skolor med tuffa förutsättningar

5.      Läxhjälp till alla elever

6.      Högre kvalitet i förskolan

7.      Forskningsinstitut för lärande, tre första uppdrag: tidiga insatser, nyanlända elever och läsförmåga.

 

I höst investerar vi 3 miljarder kronor för startpaketet. Av dessa kommer cirka 500 miljoner kronor att utgöras av 1000 fler speciallärare och specialpedagoger.

 

Mindre klasser mer kunskap


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0