Var är satsningarna på ungdomar?

Det är härligt att läsa om aktiviteterna på SSU-kongressen. Det behövs fokusering på ungdomars situation i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden. Det gör SSU på ett utmärkt sätt. Till skillnad mot den verklighetsfrämmande regeringen och MUF. 
 
Det duger inte med floskler och skryt eftersom de åtgärder den borgerliga regeringen genomför inte har fungerat. Ungdomsarbetslösheten är på skyhöga 25 procent och är  högre än i jämförbara länder. Över 30 000 unga har idag varit utan arbete mer än sex månader. Det är tre gånger så många som när regeringen tillträdde.

Fakta är att arbetslösheten är högre nu än 2006. Kunskapsresultaten i skolan har sjunkit sex år i rad och andelen elever som klarar grundskolan är lägre än när regeringen tillträdde. 

På två år har 20 000 högskoleplatser skurits ned, samtidigt som söktrycket till högskolan är större än någonsin. Nu lägger regeringen tillbaka 1 400. Det är fortfarande 18 600 platser mindre än för två år sedan!
Vi socialdemokrater har bestämt oss för att knäcka massarbetslösheten och lägger tydliga,  fullt finansierade förslag som går att genomföra omedelbart.
Unga som inte har jobb senast efter 90 dagar ska erbjudas utbildning, praktik, eller ett riktigt jobb. 90-dagarsgarantin består, förutom av en tidsgräns när alla ska ha fått erbjudandet, även av ett utbildningskontrakt och en effektiviserad Arbetsförmedling.
Vi ska avskaffa aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen. Unga arbetslösa som behöver insatser ska kunna få dem från första dagen i arbetslöshet. Dessutom vill vi ändra på regler och byråkrati som försvårar för unga att få insatser för jobb.

Vi har föreslagit kraftfulla stimulanser av Yrkesintroduktionsjobb. Regeringen förhalar insatserna med hänvisning till samtal men Sveriges ungdomar kan inte vänta. Statens stimulans av yrkesintroduktionsjobben borde startas omedelbart.

Fler än 12 000 elever lämnar grundskolan utan behörighet för att komma in på något av gymnasieskolans nationella program. Detta är ett misslyckande för samhället och ett svek mot dessa ungdomar. Fler gymnasieungdomar ska också ha möjlighet att avsluta sina studier på folkhögskola under sommaren. 
Sveriges unga behöver hopp och framtidstro, de behöver en ny regering! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0