Hårdare tag mot fusket inom taxibranschen

 


Idag deltog vi i Transports aktion mot Taxi kurir eftersom bolaget bestraffat två förare som tagit initiativ till facklig organisering.

En chaufför sparkas ut och hotas dessutom med svartlistning i hela branschen. Förarkollegan får behålla jobbet, men tvingas till en veckas oavlönat arbete i växeln.

Det förekommer skattebrott inom taxibranschen och problem med prissättningen av taxiresor. Vi Socialdemokrater har drivit frågan om fusket inom taxibranschen i Riksdagen och i våras fick vi majoritet för kravet om att tillsätta en utredning som ska ta fram åtgärder för att komma till rätta med problemen. Utredningen ska ta ett samlat grepp om branschens utveckling.

Regeringen fick också i uppdrag att se till att obligatoriska redovisningscentraler för taxametrar införs. Till redovisningscentralerna ska chaufförernas köruppdrag och ersättningar rapporteras. Det bör ställas krav på åkarna att de är anslutna till en redovisningscentral för att de ska få taxitillstånd. En övergångsperiod bör gälla innan de nya reglerna träder i kraft.

Riksdagen gjorde dessutom ett tillkännagivande om att kravet på lokalkännedom för taxichaufförerna i Stockholms län ska vara kvar. Transportstyrelsen beslutade att slopa kravet från den 1 april 2012 men det tycker vi är fel för det gynnar inte vare sig resenärer eller seriösa åkare.


Läs mer på
http://transport.se/Press_aktuellt/2013/December-2013/Aktion-till-stod-for-sparkad-taxiforare/
Och på http://www.transport.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Facklig-aktion-pa-gang-mot-Taxi-Kurir/

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Ordningsregler-for-svensk-arbetsmarknad/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0