Låt dig inte luras av falska alkomätare

 
 


Det bästa är att ställa bilen eller skaffa chaufför om du druckit glögg eller öl, vin och snaps på julkalasen Men nu finns alkomätare som tyvärr lurar människor in i en falsk trygghet som kan leda till död, olyckor, förlorat jobb och böter.


Bilförare som vill testa sin nykterhet riskerar att luras av undermåliga alkomätare. Av 34 testade produkter blev 11 underkända.
Efter julbord med glögg och snaps väljer många att kontrollera alkoholhalten själva innan de sätter sig bakom ratten och kör hem. Under de senaste tre åren har över 700 000 alkomätare sålts.

Alkomätare eller ej så är uppmaningen att låta bilen stå hela dagen efter festen. Trötthet och bakfylla gör dig till en sämre bilförare även om din kropp har brutit ner alkoholen. Samtidigt vore det förödande om någon tror sig vara nykter, men inte är det på grund av en dålig alkomätare


Vi NTF har i samarbete med MHF Test Lab i gjort mätningar som visar att en tredjedel av alkomätarna på marknaden är underkända. Totalt har MHFs Test Lab testat 34 produkter, 11 blev underkända. De godkända är ofta dyrare, men skillnaden i pris mellan godkända och underkända blir allt mindre. De billigaste godkända mätarna har ett riktpris på 1 195 kr, den dyraste underkända mätaren i testet kostar 2 299 kr. För att vara på den säkra sidan gäller det därför att välja en godkänd alkomätare enligt MHFs test. Marknadsöversikter och mer konsumentinformation återfinns på www.ntf.se/konsument och www.mhf.se/alkometrar.m.

Det finns butikskedjor som genom aggressivs marknadsföring och reklam invaggar människor i falsk trygghet. Biltema och Jula måste ta ansvar för kvaliteten på de alkomätare de säljer och ta reda på vilka kvalitetskrav som gäller.
Det borde finnas krav på märkning så att konsumenterna väljer rätt men de icke godkända alkomätarna borde försvinna från marknaden. Alla tjänar på att det går att lita på de produkter som ligger på hyllorna.

NTF

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0