Solidaritet

Så här på slutet av året är det vanligt att titta tillbaks och summera. Jag kommer nog att göra det också men just nu nöjer jag mig med att citera Löfvens fina uttalanden från 2013:

 

Om man låter bli att lämna in bilen på service så rullar den ändå på ganska länge, men allteftersom man eftersätter underhållet så börjar den hacka och fungera allt sämre. Likadant är det med jobben, skolan, välfärden och landets konkurrenskraft.

Samla Sverige för en starkare konkurrenskraft och ett anständigare samhälle. Det finns en annan väg än att peka ut särintressen och dela in människor i olika grupper. I Sverige ska vi visa respekt för varandra, glädjas över andras framgångar och ställa upp för varandra när det behövs. Ingen ska smita undan sitt ansvar och ingen lämnas i sticket.

Varje försök att konkurrera med lägre löner, sämre arbetsmiljö och sänkta kunskapskrav är dömt att misslyckas. Det finns alltid andra länder som kommer att kunna bjuda långt under oss. Tillsammans kan vi göra investeringar i innovation, forskning och utveckling. Företagen behöver kompetens och motiverad arbetskraft för att växa. Vi måste sluta låsa in människor i Fas 3 och i stället ge utbildning för de yrkesroller som många företag absurt nog har brist på.

Vi har aldrig varit så rika som vi är i dag. Vi har en möjlighet att skapa en anständig trygghet – utan vanvård eller ohämmat vinstintresse. Sverige är starkt. Vi kan sluta att låna pengar till nya skattesänkningar, och i stället välja att fokusera våra resurser på jobb, skola och välfärd. Vi kan möta utmaningarna i en åldrande befolkning, en global konkurrens, en nödvändig klimatomställning, tillsammans. Om vi samlas och tar vårt ansvar som jämlika och jämställda medlemmar i en familj, finns det få hinder vi inte kan besegra.

Det är vår styrka, och vi svenskar har ofta sammanfattat den vetskapen med ett enkelt ord: solidaritet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0