Utbildning är vägen från arbetslöshet

Sedan Skövdemoderaten Torbjörn Bergman avslöjat sin människosyn och sina fördomar mot lärare förstår jag varför regeringen skär ner på utbilningsmöjligheter. Vi gör tvärtom

 

Den borgerliga regeringen har sänkt ambitionsnivån för dagens ungdomar. I stället för att satsa på kvalité i skolan, skaffa fler lärare och se till att eleverna klarar gymnasieskolan så sänks kraven, därför blir färre ungdomar rustande och behöriga för högskolestudier.

Som ett led i denna lägre ambitionslinje blir det färre högskoleplatser runt omkring i landet. De senaste årens utveckling är mycket oroande. Sedan 2006 kan en lägre andel unga gå vidare till högskolan och antalet Komvuxstuderande har minskat. Och de två senaste åren har 16 000 högskoleplatser skurits ned och fler nedskärningar planeras.

 

 

Vi socialdemokrater är tydliga med våra prioriteringar. När ungdomsarbetslösheten är hög och många unga vill studera behövs fler utbildningsplatser med hög kvalitet – inte färre. Till skillnad från den moderatledda regeringen ser vi inte utbildning som ett sätt att dölja arbetslöshet, utan som en väg till jobb. Det är därför som jag vill satsa mer på Högskolan i Skövde och likadant är det med mina kollegor runt omkring i landet.

 

I vår budget finns en tydlig prioritering på fler platser med kvalité än vad den borgerliga regeringen klarar av.

På förekommen anledning ska jag vara extra tydlig med att våra platser är beräknade på genomsnittskostnaden för en högskoleplats, dvs 73 000 kronor, samt kostnaden för studiemedel.

 

Socialdemokraterna har högre ambitioner för Sverige och för Skövde. Investeringar i ungas utbildning och jobbmöjligheter går före fler skattesänkningar. Det står vi för.


Kommentarer
Postat av: Bert

Visst är utbildning vägen från arbetslöshet.
Men det kommer ändå finnas de som inte har antingen rätt utbildning eller ingen utbildning som ändå kommer vara arbetslösa.
Då måste lösningen finnas i att dessa även de ska få arbete. Det måste vara den enskildes samtidigt med Samhällets funktion att fixa. Acepterar vi ett samhälle med utslagning måste vi även ta konsekvenserna för det.
D.v.s är du sjuk eller arbetslös så ska det kosta samhället via bättre sociala skydd åt dessa.
Däri ligger en slöhet idag.

2013-12-21 @ 11:35:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0