-Här jobbar alla deltid men en man skulle få heltid!

 

En slående mening som jag hörde igår, den träffar mitt i prick på hur handelsanställda kvinnor har det i klädbutiker, skoaffärer, livsmedelsaffärer och kiosker runt omkring i landet.

För i samma gallerior där det ”inte går” att få ihop scheman utan deltidsjobb, på samma ställen med samma öppettider har männen heltid, men då handlar det om radio, TV och teknikprodukter.

I det ojämställda samhället vi lever i behandlas män och kvinnor olika. Männens jobb värderas högre och männen erbjuds heltid för att de är män.

 

Jag blev påmind om allt detta när jag fick möjlighet att vara med Handels avdelning 2 när de besökte Falköping igår. Det blev många trevliga samtal, frågor och påminnelser om hur livet ser ut.

De aktiva i Handels berättade för sina kompisar i butikerna om kraven inför förhandlingarna med Svensk Handel.

Det handlar om lönekrav på 700 kr mer i månaden för en heltidsanställd. Det handlar om trygga anställningar, bland annat genom att det ska finnas fler heltidstjänster och fler timmar för dem som jobbar deltid i butik samt en begränsning av den tid som arbetsgivare kan ge en arbetstagare visstidsanställning utan att erbjuda tillsvidareanställning.

 

 För det har blivit så idag att den gamla tidens daglönare är tillbaka. Skillnaden mellan att stå i en lång kö med mössan i hand, handlar det om att ha mobilen igång och svara snabbt och snällt på ett sms på morgonen. Då får du jobb för några timmar.

 

Sådan är arbetsmarknaden idag, å så finns det sådana som påstår att för svårt och krångligt att säga upp folk.


Kommentarer
Postat av: Robert

Utbilda er vidare så att ni får ett jobb där ni har en större efterfrågan och kan ställa dom krav ni vill ha.

2013-02-07 @ 11:20:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0