En fantastisk förmiddag med Benny Haag


Jag fick förmånen att lyssna på skådespelaren, författaren och alkoholisten Benny Haag på förmiddagen. Han var oerhört tydligt, gripande, rak och "rolig" i sitt budskap om hur alkoholen förstör människoliv och kostar oerhört mycket pengar för samhället.

Han beskrev barnens situation när föräldrarna dricker för mycket. Om den oro, rädsla, förtvivlan, skam och maktlöshet som barn känner när föräldrarna dricker för mycket.

Han tycker att alla partier oavsett färg gör för lite åt dessa alkoholrelaterade problem som barnen utsätts för. Han ville inte förbjuda alkoholen utan fokuserar på att få till en medvetenhet hos medborgarna.

Han efterlyste en levande debatt gällande alkoholens skadeverkningar på människan och då inte bara i form av fysiska skador utan även den mentala ohälsa alkoholkonsumtionen medför. Han menade att vuxna måste förstå hur de påverkar ungdomars alkoholvanor. 

Han gick så långt att han hävdade att varannan människa i Sverige drabbas av alkoholen. Med det menade han att 10% av befolkningen är alkoholister eller inte kan hantera sitt drickande. På varje människa som har dessa problem finns det fyra anhöriga som också lider och drabbas.

Benny Haag har spelat 440 föreställningar av den delvis självbiografiska pjäsen ”Inte mer än fullt, tack!”. Och skrivit böckerna ”Makt, mod och motstånd.” "ingenting är möjligt"

Sedan deltog Ulrika Carlsson (c) och jag i ett panelsamtal med Benny om vad skolan, föreningslivet, socialtjänsten, fritidsgårdar, politiska partier kan och borde göra.

– Se på brotten. Vad har de för gemensam nämnare? Hagamannen, dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani, Mattias Flink. Alla som begick brotten var alkoholpåverkade. Kolla vilka som drunknar. Vilka som kör ihjäl sig själva och andra.
Benny Haag säger att det är där vi ska börja. Debatten ska handla om alkoholen, få oss att inse.
–För tjugo år sedan var det helt osannolikt med rökfria fik och restauranger. I dag har vi fattat hur cigaretterna skadar oss, ingen klagar över förbudet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0