Intryck från vägtrafiken

 

Jag fick gå upp tidigt, strax efter fyra för att kunna åka lastbil med Nisse, Nils-Åke Pettersson ordförande i TIA (Truckers International Association)
Men det blev en mycket intressant dag med många nyttiga exempel på hur vardagen ser ut för de många lastbilschaufförer som håller Sverige rullande.

Det var fin vänskap mellan chaufförer, de hjälps åt, ringer varandra, uppmuntrar och vinkar, sådant ger trygghet.
Vi körde från Skara och när vi passerat Mellerud fick vi höra talas om diselstöder som pågick i trakten från bilar som stått parkerade under natten. Vi hoppades förstås på att polisen skulle hinna dit och ta dem på bar gärning. Men så blev det inte.


I körde vidare och anlände första anhalten, Volvo i Arvika, där lastade vi på två hjullastare, drack en kopp kaffe och pratade med den trevliga personalen.
Efter en stund till på vägen visade det sig att vi inte skulle hinna fram till något café för att fika innan den obligatoriska vilan måste tas, så vi fick stanna vid vägkanten i 30 minuter.

Nisse bryggde gott kaffe och bjöd på mackor som vi bredde leverpastej och tubost på, det var väldigt gott.
Vi körde vidare och hörde talas om lastbilsolyckor genom P4Väst. Vi försökte kartlägga den utländska trafiken men å andra sidan är det inte alla utländska förare som är problemet. Problemet är de Svenska och utländska åkare som inte följer lagen och som inte ger schyssta villkor till chaufförerna.
Vi pratade om möjligheten till att komma åt den olagliga trafiken som konkurrerar ut de seriösa. Vi diskuterade möjlighet till klampning, alkobommar vid alla hamnar, falska f-skattsedlar och vinterdäckslagen m.m.

Vi mötte ett ymnigt snöoväder, bilen blev vit och rutorna immade igen. Men vi körde vidare och snart blev det bättre, imman och snön försvann när vi nådde E6an

Vi anlände den stora bilhamnen Wallhamn och Nisse körde ned stor precision av hjullastarna, imponerande. Vi träffade också några kollegor till honom Carro och Micke tror jag att de heter.

Sedan kör vi vidare till Göteborg, Nisse ska ner till hamnen och sedan vidare till Bollebygd för att köra betong i morgon.
Jag ska ta tåget till Skövde. Tack för en lärorik dag.
Kampen går vidare ......


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0