Osse i Wien

 

 
OSSE: s parlamentariska församlings tolfte vintermöte pågår i Wien just nu.

Mer än 240 parlamentariker har samlats i två dagar, för debattera situationen i Syrien, Mali och Nordafrika. Andra viktiga punkter på dagordningen är mediefrihet, gränsöverskridande samarbete och säkerhetsstyrkor.

Vintermötet har också kommittéer där diskuteras utkast till rapporter för församlingens kommande mötet (nästa möte är i slutet av juni och kallas sommarmötet).

 

 

Jag är med i andra kommittén, där diskuteras ekonomi, teknik och miljö. Vi menar i det utskottet att det går att förena ansträngningarna med att få fram mer jobb med hårdare miljökrav.

Fyra olika rapportörer har presenterat sina utkast på rapporter som de ska jobba med fram till sommarmötet. Det handlade om ekonomiska krisen, arbetslösheten, energiåtervinning, skatteflykt, invandring, solidaritet mm. Efter föredragningarna begärde många ordet för att kommentera hur vi ska kunna flytta fram positionerna. Flera talare har tagit upp miljöfrågan och idéer på hur solenergi skulle kunna utnyttjas bättre och transporteras till solfattigare länder mm

 

 

En annan viktig fråga som upptar mycket tid på de olika mötena, på gruppmöten, kafferaster och i korridorer är hur samarbetet mellan de olika valövervakningsorganisationerna ska kunna förbättras ytterligare. Det är väl ingen hemlighet att det uppstått en viss fnurra på tråden mellan OSSE PA och ODIR.

 

Så kan vi inte ha det. Vi i OSSE är helt beroende av ODIR-övervakarna eftersom de övervakar hela valrörelsen i flera veckor i bland månader. De ser hur media behandlar oppositionen, hur kandidater har rätt att tala utan att kastas i fängelse, de kan se vad som pågår på gator och torg under en lång tid.

 

Vi från OSSE kommer ju oftast bara i tre dagar, vi har ju våra egna parlament att sköta. Vad vi kan göra är övervaka vallokalerna, röstlängderna, sammanräkningen och redovisningen av valet. Vi behöver alltså både ODIR och OSSE för att det ska fungera och då måste vi givetvis kunna lita på varandra. Jag hoppas att mötet här ska knyta upp alla eventuella fnurror och knutar så att valövervakningarna blir ännu bättre i framtiden.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0