Tibro kommun kräver S åtgärder för de arbetslösa

 

I morgon är Skaraborgska riksdagsledamöter inbjudna till hårt drabbade Tibro. Då kommer de borgerliga Riksdagsledamöterna få höra krav från Tibro kommun som överensstämmer med Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik. Men det kommer de borgerliga ledamöterna inte låtsas om. De kommer att påstå att de satsar på utbildning trots att de dragit ner på den. De kommer att säga att de satsar på arbetsförmedlingen trots att regelkrånglet har gjort att pengar skickas tillbaka. De kommer att säga att det är i alla fall bättre än i utlandet. Det är inte heller sant om man tittar på jämförbara länder.

 

Den borgerliga regeringen har skurit ned på utbildning och kompetensutveckling, låst in människor i ineffektiva massåtgärder och misskött dialogen med näringslivet. Istället för att förnya Arbetsförmedlarna har bakbundits med ett byråkratiskt regelverk och centralstyrning.

 

Företagen vittnar om hur de får allt sämre service av Arbetsförmedlingen, och att de inte längre ser det som en väg att hitta kompetent personal. Många arbetssökande berättar om meningslösa insatser och stelbenta regler som hindrar dem från att gå utbildningar som skulle leda till jobb. Arbetsförmedlingens personal beskriver själva en  frustration över att de verktyg de har är för få, och för trubbiga. Dessutom har regeringen satt i system att människor måste vara arbetslösa ett visst antal dagar innan de kan få stöd – i stället för att redan från dag ett ha fokus på att hitta en väg framåt.

 

 Trots att över 400 000 människor letar efter arbete har många arbetsgivare svårt att hitta personal. KI konstaterar att matchningen på arbetsmarknaden försämrats markant de senaste åren.

 

Vi socialdemokrater har en politik för att arbetslösa ska få arbete, praktik eller studier. Vi vill driva en aktiv näringspolitik för fler och växande företag. Vi vill satsa offensivt på utbildning på alla nivåer, och åtgärda det enorma slöseri som rekryteringsgapet innebär i form av arbetslöshet och utebliven tillväxt. Vi vill skapa en ny service som matchar arbetsgivare med människor med rätt kompetens.

 

Regelstyrningen ska minska och ersättas med ett resultatinriktat arbete för att människor ska få jobb. Vi vill att Arbetsförmedlingen ska bli en konstruktiv samarbetspartner till kommuner, omställningsorganisationer och privata aktörer. Företagen och de arbetssökande ska ges högkvalitativ service som möter deras behov.

 

Det kommer jag att berätta om i Tibro i morgon

 

 Min interpellation om Tibro

Tibro kommuns pressmeddelande inklusive krav på bättre arbetsmarknadspolitik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0