Vinster i välfärden


Idag pågår en spännande debattdag på Billingehus i Skövde. Vi är 100 Skaraborgska socialdemokrater som diskuterar vinster i välfärden.
Efter partodistiktets fackligaledare Patrik Björck introducerat dagen och gett en historisk tillbakablick på socialdemokratiska partiets stora vägval i 100 år, var det LOs Tobias Baudins tur.


Tobias beskriver LOs arbete och krav på välfärden. Han börjar med vikten av en god bemanning, utbildad personal och meddelarskydd. LO vill ha en särskild certifiering för alla som bedriver välfärd i någon form.
Per Holmström, kommunal redogjorde för den undersökning de gjort bland sina medlemmar. Bemanningen är otillräcklig på arbetsplatserna, heltidtjänsterna är för få och de bristande resurserna är ett gemensamt problem för anställda oavsett om de jobbar inom privat eller offentlig regi.

Kommunal har tagit fram förslag för en bättre välfärd, där första kravet är ökad bemanning. De vill ha utbildning, kompetens och bättre arbetsvillkor. De menar också att statsbidragen för att klara välfärden måste höjas.

 


Berit Högman redogjorde för socialdemokraternas förslag för ordning och reda i välfärden.
Hon menade att mångfalden har haft betydelse för kundnöjdheten men ökat på segregationen. Det är mycket hög lönsamhet inom välfärden. Vinsterna är höga trots att skolresultatet sjunker. Personaltätheten är högre på de kommunala skolorna och äldreboenden. Socialdemokraterna vill att skattemedel används effektivt, alla ska ha rätt att välja mellan goda alternativ, det måste vara öppet och transparent, ingen vinst ska kunna tas ut om det går ut över kvalitén. Krav på personaltäthet, kompetens och långsiktighet. Dessutom måste det finnas kommunalt självbestämmande enligt Berit Högman.
Efter de tre genomgångarna fick deltagarna möjlighet att ställa frågor, debattera och föra fram sina åsikter till panelen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0