Vad sägs om att starta året genom att satsa på framtiden?

Om vi menar allvar med att investera för framtiden måste vi satsa mer på skolan och fritidshemmen.

Ska Sverige konkurrera med kunskap så duger inget annat än att Sveriges elever toppar de internationella mätningarna. Resultaten i grundskolan har sjunkit sex år i rad och vi ser i den internationella kunskapsmätningen PIRLS att vi fortsätter att tappa i läsning. Försämring i läsförmåga är det som oroar mig allra mest då läsförmåga är centralt för hela skolgången men också för framgång i arbetslivet och deltagande i samhället i stort.

 

För att vända den negativa utvecklingen ser vi behov av stora investeringar i skolan. Vi föreslår investeringar om ytterligare 3 miljarder i skolan i vår budget. Det finns behov av mindre klasser i lågstadiet för att lägga grunden, inte minst i läsning och matematik, som varje elev sedan kan utvecklas ifrån. Socialdemokraterna kräver att regeringen i detta mycket allvarliga läge för skolan agerar för att minska de stora klasserna i förskoleklassen till och med årskurs 3.

 

Undervisningen i skolan behöver också utvecklas och då behöver vi investera mer i lärarnas kompetens men också i utveckling och forskning för att utveckla de bästa undervisningsmetoderna. Vi ser att andra länder  fokuserar på att ständigt utveckla undervisningen lärare emellan genom så kallade ”learning/lesson” studies och coachning. 

 

Det behövs satsningar på kommunerna så att de kan investera i våra barns framtid. Det behövs färre barn per klass, fler lärare och fritidspersonal. För som jag skrivit om så många gånger tidigare så är fritidshemmen bortglömd på många håll, inte minst här i Skövde. Vi socialdemokrater skrev tre motioner till fullmäktige om fritidshemmen, innan den borgerliga majoriteten vaknade och insåg att det behövs göras något.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0