Ett hållbart pensionssystem – en viktigt del av välfärden!

 

 

Ett ekonomiskt och politiskt hållbart pensionssystem som ger bra pensioner är en viktig del av välfärden. Nu pekar flera rapporter på risken att pensionerna inte blir tillräckligt höga framöver. Det beror dels på att vi lever allt längre, men framför allt på att regeringen har misslyckats med jobben. Pensionerna bli lägre på grund av hög arbetslöshet och att över 65 000 har utförsäkrats i stället för att få rehabilitering tillbaka till arbete. Om framtidens pensioner ska bli rimliga krävs en politik som sätter jobben först och som ökar antalet arbetade timmar.

Men det krävs också förändringar i dagens pensionssystem. Ett flertal utredningar har nu tagit fram underlag för vilka förändringar som skulle kunna göras för att trygga pensionerna även framöver. En av utredningarna föreslår höjd pensionsålder.

 Vi socialdemokrater välkomnar en diskussion om hur fler kan jobba mer, men menar att en sådan diskussion måste börja i arbetslivets villkor. Att ensidigt tala om höjda åldersgränser blir faktiskt provocerande för många som har en tuff eller stressig arbetsmiljö och tvingas sluta i förtid. Alla kan faktiskt inte "välja att jobba till 75", vilket Fredrik Reinfeldt tycks tro. För att fler ska kunna jobba längre krävs insatser för ett hållbart arbetsliv - alltifrån förstärkt arbetsmiljöarbete till ökade möjligheter till rehabilitering, omställning och kompetensväxling. Men det krävs också att trygghetssystemen följer med under hela arbetslivet så att de som arbetar längre upp i åldrarna också omfattas.

Vi ser också behov av förändringar i premiepensionssystemet. Det kan knappast vara en bra modell att tvingas välja mellan över 800 fonder, där avgifter för förvaltningen i bland äter upp en stor del av den framtida pensionen. Systemet är i dag dyrt såväl för samhället som för den enskilde och behöver därför reformeras. Det kan inte vara meningen att man ska behöva köpa dyra förvaltningstjänster för att säkerställa att man får en bra utveckling av pensionssparandet. Vårt pensionssystem ska vila på trygg grund och vara enkelt och tydligt - därför behöver premiepensionssystemet reformeras.

Pension är uppskjuten lön och ska beskattas så. Regeringen har skapat en orättvis klyfta mellan löntagare och pensionärer som vi vill ta bort. I höstbudgeten tog vi ett första steg och dubblade den skattesänkning som regeringen föreslog för pensionärer. Att helt radera ut skillnaden kommer att ta tid, men vår målsättning är tydlig - skatteklyftan ska utjämnas.

Ett brett förankrat pensionssystem är viktigt för såväl statsfinanserna som för dagens och morgondagens pensionärer. Vi socialdemokrater sätter jobben först - det är viktigaste vägen till att få bra pensioner. Men vi är också beredda att ta ansvar för morgondagens pensioner, genom att medverka till nödvändiga förändringar i dagens pensionssystem. Så tar vi ansvar för ett hållbart pensionssystem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0