sjung, spela och dansa på festivaler

Genom festivaler får både unga och vuxna möjlighet till kulturupplevelser. Hela samhällen lever upp och mindre orter får en stolt plats på evenemangskartan. Festivaler skapar också jobb, framför allt för kulturarbetare men också för restauranger och hotell i det omgivande samhället.

 

Under 2000-talet har intäkterna för festivaler och konserter ökat stadigt. Mer än hälften av musikbranschens intäkter kommer i dag från festival och konsertintäkter. Samtidigt vet vi att många festivaler behöver hjälp för att överleva. Självklart ska stora kommersiella festivaler kunna bära sig själva, men festivaler som arrangeras av ideella krafter måste få rimliga förutsättningar att fortsätta växa och utvecklas.

 

Vi socialdemokrater har i budgeten för 2013 föreslagit att utöka arrangörsstödet till Statens Kulturråd. Vi vill också öka stödet till de fria kulturskaparna så att de självständigt kan utveckla sin konstform. Sammanlagt föreslog vi 25 miljoner kronor mer än den borgerliga regeringen på att stödja ideella kultur- och musikarrangörer och fria grupper.

 

Sverige behöver mer kreativitet, inte mindre. Festivaler är en källa till glädje, kulturupplevelser, fruktbara lokala samarbeten och arbetstillfällen. Det är dags att ta festivalers viktiga roll och betydelse på större allvar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0