Sommarjobb

 

 

Så här mitt i sommaren hoppas jag att alla uungdomar har fått chansen till ett sommarjobb. Visst är det kul att sola och bada men sommaren är lång och några veckor eller ngn månad är det kul, lärorikt, viktigt att få jobba också.

 

Regeringen har misslyckats med jobben. Idag är över 400 000 människor utan jobb och ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast kring 25 procent. Ett sommarjobb är ofta ungdomars första kontakt med arbetslivet. Det ger arbetslivs­erfarenheter och referenser.

 

I Nynäshamn har kommun och näringsliv arbetet fram en modell för att ordna sommarjobb. Fyra årskullars ungdomar, från årskurs 9 till sistaårselever på gymnasiet, har erbjudits sommarjobb och alla som lämnat in en ansökan garanteras minst tre veckors arbete. Av sommarjobben är 60 procent inom det privata näringslivet och de resterande inom kommunen.  De privata arbetsgivare som inte kan stå för hela lönekostnaden har kunnat få en viss ekonomisk hjälp från kommunen.

 

Vi socialdemokrater vill att ”Nynäshamnsmodellen” ska omfatta alla Sveriges kommuner. De kommuner som inför modellen får ersättning via ett riktat statsbidrag. Om alla kommuner lyckas lika bra som Nynäshamn innebär det 200 000 nya sommarjobb.

 

 

Låt alla ungdomar få chansen till ett sommarjobb


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0