Stoppa alkoholen i trafiken

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Ändå visar statistik att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Det sker en fördubbling av rattfylleribrott under sommarmånaderna. Vi har mycket att göra för att få bort den dramatiska ökningen av alkoholrelaterade olyckor under sommaren.


Det är självklart den enskilda individens ansvar att inte köra bil eller annat fordon om man druckit alkohol, men att det finns saker som kan göras för att höja trafiksäkerheten och hindra alkoholrelaterade trafikolyckor. Eftersom, när spriter går in så går vettet ut. Omdömmet blir sämre och det finns de som tror att de har kvar sina reflexer, det har de inte.

Både polisen, NTF, Trafikverket och MHF med flera kan, var och en för sig och i samarbete öka såväl kunskapen som säkerheten. Polisen kan genom fler alkoholkontroller och sin synlighet få ner riskerna. Ju fler prov polisen gör desto säkrare blir vägen. Ingen av oss vill ju möta en berusad förare. I områden där polisen syns stannar berusade hemma, polisen har en avskräckande effekt.


Trafikverket driver framgångsrikt "Dont drink and drive" kampanjen, tar fram statistik och ökar kunskapen hos ungdomar och vuxna. MHF har lyckats väl med testlab på bland annat alkoblåsare. Vi från NTF ökar uppmärksamheten genom våra kampanjveckor och projekt. Ett folkligt engagemang, som finns i folkrörelseorganisationen NTF, ökar både förståelsen och kunskapen hos de som engagerar sig och för respektive målgrupp.

 

Alkobomar vid campingar och vid hamnar är viktiga verktyg för att stoppa alkoholpåverkade förare. På festivaler borde arrangören hitta på aktiviteter under festivalens sista dag, som gör att besökarna stannar några timmar till – och hinner nyktra till, t ex vinstdragning i någon tävling eller konsert också på söndagen, men utan alkoholförsäljning. Information om hur lång tid det tar för såväl alkohol som droger att gå ur kroppen behövs. Anhöriga måste få råg i ryggen så att de tar nycklarna osv.....

Kort sagt vi kan göra mer och det ska i göra också

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0