Eskils matland= färre jobb

I Eskil Erlandssons matland har 15 000, eller var femte helårsarbeten i jordbruket försvunnit sedan han tillträdde som landsbygdsminister. Det visar statistik där Jordbruksverket jämfört genomförda antal heltider per år inom jordbruket.  Vi Skaraborgare lever i är en livsmedel- och jordbruksbygd så för oss är det förödande när det försvinner jobb inom livsmedels industrin.

Jobb i jordbruket möjliggör för människor att bo och arbeta på landsbygden. När arbetstillfällen försvinner tvingas människor överge sin livsstil.

Men det handlar också om svenska konsumenters rätt till mat av hög kvalitet och säkerhet. Våra jordbrukare här i Skaraborg producerar mat med högre kvalitet och är producerad efter tuffare miljökrav och djurskyddsregler än den mat vi importerar.

 

Det finns en annan väg

Vi socialdemokrater föreslår en kraftsamling för svensk livsmedelsproduktion. Framgångsreceptet menar vi är effektivisering, starka varumärken och innovationer.

Vi vill lägga mer pengar än regeringen på forskning och utveckling inom de gröna näringarna. Regeringen drog för några år sedan in stödet till svensk lantbruksforskning.

Vi tror inte att vägen går via sänkta djurskydds- och miljökrav. I så fall försvinner anledningen och möjligheten för svenska kommuner och landsting att upphandla svensk mat.

Det krävs en mer aktiv jobbpolitik även för landsbygden och livsmedelsproduktionen. Vår idé handlar om samarbete, utbildning och utveckling.

Vi socialdemokrater har beslutat oss för att Sverige 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU. Då måste den negativa utvecklingen inom jordbruket också vända.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0