Festivalsommar med trygg hemfärd


Visst är det härligt med alla sommarfester som pågår just nu. För att inte tala om alla häftiga festivaler med alla tusentals besökare. Musik, dans och festligheter. Vi är mitt uppe i en intensiv festivalsommar. Förhoppningsvis tar sig alla hem oskadda.

Som NTFs ordförandehar jag uttalat mig om hur viktigt det är att ta ansvar för resandet. Visst har vi färre rattfylleriproblem i Sverige än på många andra håll men varje liv som slocknar ett ett liv för mycket. Ungefär 70 personer dör varje år i alkoholrelaterade trafikolyckor. Förra året var 25 procent av de förare som dog i trafiken påverkade av alkohol.

 
 

Festivaler och sommarfester runt om i landet är arrangemang som drar mycket folk. Vi umgås, har trevligt och många tar ett glas eller två.

Självklart är den enskilda individens ansvar att inte köra bil eller annat fordon om man druckit alkohol, men att det finns saker som kan göras för att höja trafiksäkerheten.

Polisen kan tydligt visa sin närvaro, både på festivalområdet men också vid parkeringen. Om besökarna redan från början vet att många kommer att få blåsa innan de lämnar parkeringen blir det färre som chansar. Det finns alkobomar vid ett antal campingar och det kan gott utvidgas.


Dessutom borde även arrangören hitta på aktiviteter under festivalens sista dag, som gör att besökarna stannar några timmar till – och hinner nyktra till, t ex vinstdragning i någon tävling eller konsert också på söndagen, men utan alkoholförsäljning. Information om hur lång tid det tar för såväl alkohol som droger att gå ur kroppen behövs.

Så ut i sommarsverige och fira vår ljusa och varma tid men se till att vara nykter när ni kör hem


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0