Fler kvinnor i styrelserummen

 

I DN idag kan vi läsa om hur andelen kvinnor i bolagstyrelser sjunker. Arbetet med att bana väg för fler kvinnor i styrelserum och på höga chefsposter måste bli mer systematiskt och ambitiöst. Tyvärr är den borgerliga regeringen både splittrad och handlingsförlamad.

Kvinnor ska kunna satsa fullt ut på en karriär utan att behöva vara rädd för att tvingas stå tillbaka för sämre kvalificerade män. Med fler kvinnor i styrelserna skulle den totala talang- och kunskapspoolen utnyttjas mer effektivt. Mycket tyder på att företagsledningar fungerar bättre om de är mixade.

Norge införde 2005 regler för kvotering i bolagsstyrelser. I EU driver kommissionär Viviane Reding frågan om ökad jämställdhet men Sverige bromsar. Från att tidigare varit ett föregångsland på jämställdhetsområdet har Sverige blivit bakåtsträvande. Sverige borde naturligtvis stödja de progressiva krafterna i EU och främja jämställdhet på alla områden inklusive näringslivet.

 

Norge har tagit över ledartröjan och blivit ett föregångsland i jämställdhet. Tidigare har Sverige varit det mest jämställda landet i världen, det är vi inte längre.

I EU har EU-kommissionären tuffat till sig i arbetet för jämställdhet.
Från att tidigare, ha varit ett föregångsland på jämställdhetsområdet har Sverige numera sällat sig till bakåtsträvarna. Sverige borde naturligtvis i stället ha stöttat de progressiva krafterna i EU och främjat jämställdheten på alla områden, inklusive näringslivet.

Regering pratar om behovet av jämställdhet i bolagsstyrelserna, men som i realiteten är splittrade, förvånansvärt nog är folkpartiet numera bromsklossen i regeringen. Det är både förvånade och tragiskt

Det är dags att gå från ord till handling och kvotera kvinnor i bolagsstyrelserna
.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0