Fullmäktige i Skövde om budget

 

Just nu pågår en budgetdebatt i Skövdes fullmäktige. I år föreslår de borgerliga partierna med moderaterna i spetsen en skattehöjning med 30 öre. Förra året hånade de socialdemokraterna som föreslog en skattehöjning. Då var det det värsta som kunde hända, nu är det nödvändigt för att klara servicen till medborgarna. Det har gått så långt att en moderat har hoppat av sitt uppdrag i fullmäktige för att han inte kunde vara med och lägga en skattehöjning på 30 öre, snacka om ideologiska skygglappar.
Marie Ekman föredrar Framtidspaket som vårt socialdemokratiska budgetförslag heter. Vi satsar mer på förskolorna, familjecentral, skolan, ungdomarna och på de äldre.
Skatter är vi alla med och bidrar med efter förmåga – för att alla våra kommuninvånare ska få den service de förtjänar och har rätt till. Nu när massarbetslösheten bitit sig fast och den borgerliga regeringen dels vältrat över kostnader på kommunerna och dels vägrat räkna upp anslagen till kommunerna behövs en skattehöjning för att klara kvalitén förskolan, skolan och äldrevården.
Vi satsar på på varje barn i förskolan och så att de ska få möjlighet att utvecklas som individ i skolan. Läraryrkets status behöver stärkas. Alla ungdomar ska klara grundskolan med behörighet och gå på gymnasiet och kunna ta studenten. Det gör att de blir mer attraktiva och anställningsbara.
Förra året var det 23% av eleverna i åk 9 som slutade utan godkända betyg i alla ämnen. För dessa elever vill vi tillföra mer resurser då behovet av åtgärder ibland inte ingår i utbildningsnämndens uppdrag. det är ett stort behov av praktikplatser, det vet vi så här behövs resursförstärkning.
I början av juni var 488 personer under 24 år i Skövde öppet arbetslösa, och mer än hälften av dem, 255 st, hade varit utan ett arbete att gå till i mer än sex månader.
Det finns ett samband mellan långvarigt försörjningsstöd och psykisk ohälsa och utanförskap, därför vill vi förstärka Socialnämnden med en samordnartjänst som kan stödja de personer som blir utsatta för våld i nära relationer, där det finns många barn som växer upp och som verkligen behöver stöd och hjälp.
Omvårdnadsnämnden kämpar med en ansträngd budget, ständiga besparingar gör servicen sämre och sliter ut personalen i förtid. Det finns inte längre mer att spara in på, därför ökar vi anslaget för att omvårdnaden ska bli bättre för våra äldre. Vi socialdemokrater vill dessutom ha lagad mat så nära den som ska äta den som möjligt.
Ska bli intressant att följa budgetdebatten som lär bli både låg och spretig

 

 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Eilert

Jag tycker om när en politiker står för sin åsikt. Däremot tycker jag inte om att partipiskan tvingar någon att hoppa av ett uppdrag, som han blivit vald till.
Han borde reserverat sig och stannat kvar till nästa val.

2013-06-18 @ 11:40:58
URL: http://hem.passagen.se/ebjn

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0