Matchningsproblemen

 

I förra veckan hade jag interpellationsdebatt med Anders Borg angående matchningsproblem och otillräckliga drivkrafter. Som vanligt skyllde han på internationella krisen och på oss sossar. Naturligtvis anklagade han oss för att göra saken bättre, märkligt att den mannen saknar självkritik. Eller så tänker han att anfall är bästa försvar.

Arbetslöshet är över åtta procent ändå vittnar fler svenska företag om svårigheter att finna rätt kompetens. Enligt arbetsförmedlingen råder det i dag brist på arbetskraft inom ett flertal yrken. Det gäller till exempel ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metall, IT-arkitekter och vvs-ingenjörer. Det gäller också förskolelärare, kockar, lastbilsmekaniker och byggnadsplåtslagare.

Matchningen på svensk arbetsmarknad har försämrats dramatiskt. En överslagsberäkning visar att försämringen motsvarar 80 000 arbetstillfällen. Regeringen har skurit ned på utbildningar, minskat flexibiliteten i arbetsmarknadspolitiken och låst in männi­skor i meningslösa massåtgärder. Regeringens politik har försämrat näringslivets omställningsförmåga och ökat rekryteringsgapet och arbetslösheten.

Regeringen skyller jobbmisslyckandet på krisländerna i Sydeuropa och på oss sossar.  Men det är oklädsamt att bara skylla på andra, regeringen har styrt ´Sverige i 7 år.

 Det finns mycket vi kan göra på hemmaplan för att få fler människor i arbete och fler företag att växa. Den bristande matchningen på svensk arbetsmarknad innebär att människor går arbetslösa i onödan.

Arbetssökande som med hjälp av utbildning skulle kunna matchas mot jobb nekas många gånger utbildning av arbetsförmedlingen. Samtidigt skickar arbetsförmedlingen tillbaka miljardbelopp till staten i outnyttjade medel, regelverken medger inte annat.

Vi socialdemokrater ser att arbetsmarknadspolitiken behöver förändras i grunden.

Vi vill förändra styrningen av Arbetsförmedlingen så att resurserna kan användas friare och arbetsförmedlarna får utnyttja sin kompetens.

Vårt mål är att alla under 25 år ska ha en fullgod gymnasieutbildning. Unga arbetssökande ska erbjudas en utbildningsplan som leder till gymnasieexamen, gärna parallellt med jobb eller praktik.

Vi vill införa en 90-dagarsgaranti för ungdomar som innebär att ingen under 25 år ska behöva vara arbetslös mer än 90 dagar och som jag bloggat om tidigare eftersom jag tror att många inte känner till det förslaget.  

 


Kommentarer
Postat av: Anders Nilsson


Lönenivåerna för lärare är ni absolut ansvariga
för. Varför har vi inga nya lärare i naturveten-
skapliga ämnen? Jo, bl a (s)-politiker vill inte
betala vad det kostar. Ska vi inte vara ett
industriland?

2013-06-10 @ 14:11:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0