Bedrövligt att Högskoleplatserna blir färre – det borde vara tvärtom

 

En ny rapport från Universitetskanslersämbetet visar att regeringens politik har lett till att antalet utbildningsplatser har minskat med 11 700 på landets högskolor och universitet under förra året. 

Samtidigt som regeringen minskar antalet högskoleplatser ökar efterfrågan på utbildning. Antalet sökande till kurser och program vid landets universitet och högskolor har aldrig någonsin varit fler. Under de senaste fem åren har antalet sökande ökat stadigt – främst i gruppen upp till 24 år. I ett läge när arbetslösheten är över 8 procent och ungdomsarbetslösheten 26 procent är det inte klokt att dra ned på utbildningsmöjligheterna.

Regeringens politik innebär att högskolor och universitet måste stänga dörren i ansiktet på studiemotiverade och begåvade unga människor. Regeringen prioriterar lättsinniga skattesänkningar framför att stärka skolan och ungas möjlighet till utbildning. Så kan vi inte ha det.

När kraven på utbildning stiger och allt fler jobb kommer kräva en högre utbildning måste utbildningssystemet hänga med. Om svenska företag ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen på världsmarknaden och leda utvecklingen måste de kunna rekrytera kompetenta medarbetare. Detta kräver att andelen högskoleutbildade blir fler – inte färre.

Men det är inte bara mellan 2011 och 2012 som antalet utbildningsplatser minskat. Den nya rapporten signalerar också att antalet utbildningsplatser kommer att minska även under de kommande åren.

Med en sådan utveckling kommer Sverige att förlora i konkurrenskraft i förhållande till andra länder. Sverige ligger idag på sista plats bland de nordiska länderna när det gäller ungas examensfrekvens från högre studier. Om den nuvarande politiken fortsätter kommer Sverige att ligga under genomsnittet i OECD och länder som Slovakien, Irland och Polen kommer att ha en mer välutbildad ung befolkning än Sverige. Vi kommer att gå ifrån att vara ett land som är känt för en hög utbildningsnivå till en kunskapens medelmåtta.

Socialdemokratin har en helt annan bild av vad Sverige ska vara. Sverige ska ha en världsledande utbildningsnivå. Vårt mål är att hälften av de unga ska ha genomgått en minst tvåårig utbildning på högskola, universitet eller yrkeshögskola till 2020. Vi vill därför investera i fler utbildningsplatser så att fler unga har möjlighet att förverkliga sina framtidsdrömmar och bygga vårt samhälle starkt.


Kommentarer
Postat av: Eilert

Vill hälften av ungdomarna fortsätta läsa efter gymnasiet?
Innan vi bygger ut högskolorna - om detta är önskvärt enligt ovan - måste vi ordna bostäder åt ungdomarna.

2013-03-20 @ 20:38:22
URL: http://hem.passagen.se/ebjn

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0