Facklig seger i Lavalmålet

 

 

I ett yttrande från ILO:s expertkommitté som består av oberoende juridiska experter, sägs att begränsningar av fackliga stridsåtgärder som har till syfte att få till stånd kollektivavtal med utländska företag strider mot ILO:s konvention 87.

Ända sedan den borgerliga regeringens agerande och EU-domstolens beslut i Lavalmålet har det varit svårt att hävda kollektivavtal och motverka oseriösa företag. Men nu underkänns Lex Laval av FNs arbetsmarknadsorgan ILO.

ILO uppmanar även den svenska regeringen att kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet för de skadestånd och domstolskostnader som man tvingades att betala till det lettiska företaget, drygt 3 miljoner kronor. Skadestånden utdömdes trots att Arbetsdomstolen i ett tidigare avgörande ansett stridsåtgärderna tillåtna.

FN organet ILO har gett Byggnads och Elektrikerna fullständig upprättelse i Lavalkonflikten. De agerade hela tiden i enlighet med gällande nationell och internationell lagstiftning.

Ska bli intressant att följa fortsättningen och se om regeringen  kompenserar för kostnader som uppstått för facket. Det är en tydlig signal som ILO sänder till den svenska staten och till EU att såväl EU-rätten som Lex Laval måste ändras. Facken har rätt att kräva svenska kollektivavtal för arbete som utförs i Sverige.

ILO oroas över utvecklingen i Sverige. Begränsningarna av strejkrätten har blivit allt för långtgående. Likaså uttrycker man oro över utformningen av Lex Laval. Det är uppenbart att ILO har fått upp ögonen för hur Lex Laval hotar grundläggande fackliga rättigheter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0