Halva makten, hela lönen

 

Idag på internationella kvinnodagen deltar jag på 15.52 arrangemanget i Skövde som paraplyorganisationen jämställda.nu ordnar. Vi är en mängd organisationer som förberett detta, det kommer att bli jätte kul. Vi startar manifestationen kl.15.52 på Hertig Johanstorg och sedan fortsätter festligheterna och minglet i Frejasalen.

 

Vi socialdemokratiska Riksdagsledamöter skriver om det ojämställda samhället vi lever i. Kvinnor har lägre lön och arbetar i branscher som är lägre värderade än män. Samtidigt arbetar kvinnor i mycket högre utsträckning än män deltid. Var tredje kvinna jobbar deltid. Väldigt många skulle istället vilja arbeta heltid. Heltid måste bli norm på hela arbetsmarknaden, så att alla kvinnor har möjlighet att få en lön att leva på. För att det skall bli så krävs politisk vilja och konkreta beslut.

Arbetslösheten är ett stort och växande problem. Det är uppenbart att regeringen har misslyckats med både jobben och jämställdheten. Vi socialdemokrater sätter jobben främst.Vårt mål är full sysselsättning. Alla - både kvinnor och män - ska ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete. Så är det inte i dag. Sysselsättningsgraden, hur stor andel av befolkningen som arbetar,har sjunkit under regeringen Reinfeldts period, skillnaderna mellan kvinnor och män är stor. Riksdagens Utredningstjänst visar att här i Västra Götalands län är kvinnors sysselsättningsgrad cirka fem procent lägre än mäns. Dagens höga arbetslöshet är oacceptabel.

Arbete ger oberoende och möjlighet att själv bestämma över sitt liv. För oss är det oacceptabelt att kvinnor ska ha sämre möjlighet till arbete, sämre anställningsvillkor och lägre lön än män.Därför krävs en ny jobbpolitik. Inför den socialdemokratiska partikongressen om en månad har vi satt upp ett tydligt och ambitiöst mål: Full sysselsättning och samma sysselsättningsgrad för både kvinnor och män. Sedan tidigare driver vi också krav på:

* rätt till heltid

* tillräcklig bemanning i vård och omsorg

* allmän förskola från två år och barnomsorg på obekväm arbetstid

* stora satsningar på vuxenutbildning, yrkeshögskola och högskola.

Den nuvarande regeringen har nått vägs ände. För att kvinnor ska få sin rätt: Halva makten, hela lönen och samma möjligheter till egen försörjning som män krävs en ny regering som prioriterar jämställdheten.

Under ett arbetsliv tjänar en man i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mer i lön än en kvinna, det är inte acceptabelt 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0