Israel

 

Israel har just haft ett val med väldigt stora förändringar. Valet innebar många och stora förändringar med nya parlamentariker och nya partier.
Knesset, det israeliska parlamentet med sina 120 platser, blev ganska jämnt mellan höger respektive mitten-vänsterpartier.

Likud-Beitenu kommer att regera vidare tillsammans med Yair Lapid och hans sekulära mittenparti Yesh Atid (Det finns en framtid). Partiet, som sagt att de vägrar ingå i en regering som inte vill blåsa liv i fredsprocessen.

I Israel har de en 2% spärr till parlamentet, till skillnad från Sverige där vi har 4% spärr. Det innebär att de har många partier just nu 13 partier i Parlamentet, det mista har bara två platser. Efter valet har parlamentet väldigt lågt antal kvinnor. ( minns inte antalet nu men det går nog att googla på)

Vi träffade liberaler, Labor Yesh Atid och Likud representanter m.fl i Knesset.
Det sa att de gärna ville ha fred mellan Palestina och Israel men de ville inte ha en diskussion om vems fel det eller det var.
Vi diskuterade bosättare, vattentillgång, trängsel, säkerhet, rättvisa rättegångar, hur barn behandlas i Israelisk fängelse och mycket mycket mer.

De ville gärna fortsätta dialogen med oss fortsättningsvis, de ville också att vi ordnar möten mellan Israeliska och Palestinska Parlamentariker. Något som vi naturligtvis tar fasta på. Det gäller att samtala, respektera och acceptera varandra oavsett om man inte delar åsikter.


Nu ska vi skriva en rapport om våra besök på Gaza, Ramallha och Knesset.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0