Mobiltäckning Ja tack

 

Riksdagen har slagit fast att förutsättningarna för att tillgodogöra sig alla tjänster och digitala möjligheter är att det finns väl fungerade IT och telefonlösningar i hela landet.
Så är det inte idag.

Efter att ha hört radioprogrammet Kaliber om bristande telefontäckning blir det än mer förvirrat om vad som gäller egentligen för människors rätt och möjlighet att kunna tala i telefon.

Visst kan det bli en del begrepps förvirringar och missförstånd när vi diskuterar olika typer av tekniker. Men människor runt omkring i landet ska inte behöva vara tekniska genier för att kunna hävda sin rätt att kommunicera med omgivningen.

Det finns en mängd vita fläckar med dålig mobiltäckning över hela landet. Det är oerhört frustrerande för människor som bor och rör sig i områden som inte råkat vara tillräckligt lönsamma för den privata marknaden. Så kan vi inte ha det. Det har vi socialdemokrater hävdat länge.

Det märkliga är att när vi började tala om den dåliga täckningen blev vi först nästan utskrattade och förlöjligade. Genast rusade besserwisserna ut och sa att vi hade fel eftersom täckningskartorna visar att 99,9 % är uppfyllda. Dessutom lade samma personer till att om vi mot förmodan skulle ha rätt så skulle det bli för dyrt att bygga ut master så att alla fick fungerande och tillfredsställande mobiltäckning.

Nu erkänner både bransch, berörd minister och PTS att vi hade rätt, människors oro ska tas på allvar. Nu informerar t.o.m PTS på sin hemsida om hur du som konsument ska prova dig fram till bästa lösning eftersom täckningskartorna endast är teoretiska.

Att dribbla bort korten genom att tala om frekvenser, lönsamhet, megaherthz, nödtelefon, hjälptelefon, specialtelefon är inte ok. Det enda folk vill är att kunna ringa i hela landet.

Det är naivt att tro att 4G skulle vara lösningen på mobiltäckningen i hela landet.
Hårt prövade landsortsbor vet redan idag att inte ens 3G byggs där bolagen inte kan tjäna pengar. 4G kommer att byggas i tätbefolkade områden av marknadsaktörerna, de andra får klara sig utan, om inte politiken griper in och sätter upp mål och krav på tillstånden.

Dessutom skulle 4G innebära en skog av master eftersom det i stort sett måste sättas upp så tät att det går att se en 4G mast för att ha nytta av den.

Jag håller med om att vi måste bygga mer bredband och fiber. Det är en förutsättning för att klara även den mobila täckningen. Men då gäller det att bygga vidare på fiberkartan, öka möjligheterna för de som vill gå samman att dra fiber och definitivt inte nöja sig med att bara 90%av befolkningen ska ha bra kommunikationer.
Det duger inte att som regeringen gör, lämna 10% av befolkningen bakom sig i sina mål.
Alla, även de som bor på landet ska givetvis ha samma möjligheter som andra


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0