Om kvinnor och män på IPU

 

På första dagen med IPU i Equador talar vi om jämställdhet. Alla delegater män och kvinnor kallas till kvinnomötet där vi går igenom den kommande dagordningen med jämställdhetsglasögon. Ett alldeles utmärkt sätt att börja en stor kongress med.

Tyvärr är vi flest kvinnor här på det förberedande mötet. Vi som deltar i debatten är kvinnor och kanske en och annan man som insett vikten av jämställdhet för att utveckla samhället på ett hållbart sätt.

Efter en inledande debatt delade vi in oss i grupper för att kunna tala mer om specifika frågor.
Jag valde gruppen som diskuterar fairtraid, Rättvisemärkt, som ett sätt att stärka kvinnors situation i fattigare länder.
Det blev en spännande debatt om ägande, vårdande och schysta villkor.
Mitt inlägg handlade bland annat om att vi ska kunna använda den offentliga upphandling som ett sätt att öka möjligheten för de som bedriver kooperativ för fairtraid produkter.

Mer än 1 miljon odlare och anställda i ett 60-tal länder drar nu nytta av försäljningen av Fairtrade-märkta varor. Fairtrade har skapat förutsättningar för utveckling i deras liv.

Naturligtvis talade vi också om hur vi kan hindra människohandel, hur vi ska få bukt med våldet mot kvinnor och om hur makten ska delas mer rättvist.

Det ska bli intressant att se hur vår debatt underlättar förslagen och debatten de kommande dagarna

Läs mer på Fairtraid  http://fairtrade.se/om-fairtrade/vad-ar-fairtrade/

Fairtrade logo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0