Tredje dagen gillt om mobila näten

 

För oss socialdemokrater handlar IT och mobiltelefoni om frihet, demokrati och jämlikhet. Sverige har i närmare 10-15 år varit en IT-nation i världsklass. Svenskarnas IT-mognad beror dels på den tidigare Hem-PC reformen, statens medvetna satsning på kommunala bredbandspengar i slutet på 90-talet och på ITiS, dvs IT i skolan.

 

Mobilen, datorn och bredbandet har omdanat samhället och förenklat vardagen. Att sköta sina bankärenden, boka sina tåg- och bussbiljetter med mobilen, sköta företag i glesbygd, beställa läkarbesök via nätet har underlättat för de flesta av oss. Brandkår, polis och sjöräddning förlitar sig på mobila bredbandslösningar. Små och stora företag i stad som i glesbygd är helt beroende av nätet.

En fungerande telefoni är en förutsättning för att man ska kunna kommunicera med omvärlden och känna sig trygg.

 

Men samtidigt är det alarmerande att tusentals människor har fått sämre täckning.

De nya telefonerna är så avancerade att det kräver höga hastigheter för att kunna leverera till och med tal-tjänster. Det är så illa att kommunikationsmöjligheter saknas helt på flera håll i landet.

 

Människor blir både arga och oroliga om deras telefon inte fungerar som den ska. När vi debatterat bristen på mobiltäckning i riksdagen har vi fått vittnesuppgifter från Osby och Skurup i Skåne, Åsarp, Mörbylånga på Öland, Bjurslöv med Kvarnåsen i Norsjö kommun, Karlanda i Årjäng, Gemträsk i Boden, Edsvära utanför Vara, Bäck vid Töreboda, Svartnäs och Fraukälen i Västerbotten och en lång rad andra platser om att det inte går att använda sin mobiltelefon.

När det är så illa måste vi höja ribban för framtiden.

 

Att ha politiska mål som inte ger alla möjlighet till telefon och internet är att backa in i framtiden. Sådana mål har regeringen, de har satt upp ett mål om att 90% av befolkningen ska ha snabba hastigheter i näten så att de ska kunna utnyttja alla digitala tjänster som kommer i framtiden.

Så kan vi inte ha det. Målet måste vara att alla ska den möjligjeten var du än bor i landet

Steg för steg måste vi se till att Sverige blir digitalt. Mobiltelefonkapaciteten måste bli acceptabel i hela landet, allt annat är ett stort svek.  

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0