Inför läxhjälp!

 

Läxhjälp – ett bra sätt att öka elevernas kunskap!

Vi har många bra skolor i Skövde med engagerade lärare. Men även vi drabbas av sämre resultat och större skillnader i takt med att rika blir rikare och fattiga blir fattigare med den borgerliga regeringens politik.

Skolans uppdrag är att utjämna skillnaderna mellan elever som kommer från studievana hem och de som kommer från studieovana hem. Detta kompensatoriska uppdrag misslyckas skolan med. I stället ökar skillnaderna både i samhället och i skolan med hjälp av ”läx-rut avdrag” som den borgerliga majoriteten i Riksdagen röstat igenom.

Våra elever halkar snabbt efter i internationella jämförelser och det som tidigare har varit vårt kännetecken, den höga jämlikheten, är nu på väg att urholkas. Ett sätt att motverka detta är att erbjuda organiserad läxhjälp efter behov i alla skolor i kommunen. Det föreslår vi socialdemokrater.

Ökningen av individuellt arbete i skolan har i forskningsrapporter från Skolverket lyfts fram som en av anledningarna, jämte ökad segregation och ineffektiv resursfördelning, till att resultaten i skolan sjunker. Men eleverna ska inte lämnas åt sitt öde, vare sig i skolan eller med läxorna efter skoldagens slut.

Om elever kan få hjälp med läxorna ska inte avgöras av om de har föräldrar som har förmågan att hjälpa dem eller vid varje tillfälle tidsmässigt får ihop det. En eller två hårt arbetande föräldrar kan ha svårt att hinna med att läsa läxor tillsammans med sina barn flera kvällar i veckan. Att föräldrar intresserar sig för och stöttar sina barn i skolarbetet är av stor betydelse för barnens skolframgång och inget ansvar som ska läggas över på skolan. Däremot ska alla elever i skolan erbjudas läxhjälp när de behöver det.

Det ska vara upp till skolan att organisera läxhjälpen på det sätt som skolan ser fungerar bäst. För de yngre barnen ser vi att läxhjälpen företrädesvis kommer att bedrivas inom ramen för fritidshemmen. Drygt åtta av tio elever på lågstadiet går på fritids under eftermiddagarna och där bör eleverna också i ökad utsträckning få hjälp med läxorna så att de inte är kvar till kvällen då barnen är trötta och ofta har svårare att koncentrera sig.

Det är skamligt att en borgerlig majoritet tycker att de rika ska få mer läx-hjälp än de fattiga

 

Vi vill införa läxhälp till alla


Kommentarer
Postat av: Malin

Jag håller med. Varför bara låta de vars föräldrar har råd få ta del av läxhjälp? Skomakare bliv vid din läst liksom. Är du född av arbetare så ska du inte få någon hjälp att själv få möjlighet att bli något annat.
Valfrihet bara för de rika eller?

2013-05-21 @ 22:18:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0