Unga behöver skola och jobb

 

I dagarna har LO-distriktet i Västsverige släppt rapporten ”Ung i Västra Götaland”

 Att klara gymnasiet blir alltmer en förutsättning för att komma in på arbetsmarknaden. I Västra Götaland har andelen elever som inte blir behöriga till gymnasieskolan ökat från 10,7 till 13,4 procent mellan 2006-2012.

Samtidigt har arbetslösheten bland unga ökat till 16,6  

Skolan måste bli bättre på att ge barn med olika bakgrund en jämlik start i livet. Barn som klarar sig dåligt i skolan löper sedan större risk för arbetslöshet och beroende av ekonomiskt bistånd. Skolan klarar allt sämre det kompensatoriska uppdrag på grund av den borgerliga regeringens fokusering på sänkt skatt i stället för investeringar i skolan.

Allt fler unga klarar inte grundskolan i Sverige. Andelen elever som saknar behörighet till gymnasiet från grundskolan har ökat från drygt 8 procent 1998 till 12,5 procent 2012.

Det gäller naturligtvis att inte bara konstatera hur dystert det är. Därför gör LO helt rätt som även kräver förbättringar i både grundskolan och gymnasieskolan.

Samhället har inte råd att år efter år överlämna en grupp ungdomar till gymnasieskolan utan reella förutsättningar att lyckas. Skolan behöver mer resurser, men resurserna behöver också fördelas så att de stödjer de skolor och elever som har störst behov. Studie- och yrkesvägledningen i grundskolan behöver också förstärkas.


Dagens arbetsmarknad ställer allt högre krav på omställning. Att som den borgerliga regeringen försvåra för elever som går på yrkesförberedande program att få högskolebehörighet, leder inte bara till att programmen blir mindre attraktiva för unga, utan också till sämre omställningsförmåga i framtiden.


Kommentarer
Postat av: Krister

Hur skall de få jobb? Hur skall de ungdomar i 16-20 års åldern i förorten som inte klarat godkänt i högstadiet, inte gått gymnasiet och inte har nån arbetslivserfarenhet får jobb? Och var? De svaren är S skyldiga oss.

Svar: Du har rätt i att vi måste vara tydliga med våra förslag. Vi har lagt förslagen i Riksdagen om och om igen och blivit nedröstade av de borgeliga partierna. Men det vet ju inte allmänheten om.Våra förslag går ut på att ungdomarna som inte klarat skolan ska tillbaks till den. De ska läsa in skolan, alternativt få praktik , eller en kombination av praktik och utbildning. Det viktigaste för dessa ungdomar är att de inte lämnas åt sitt öde. Ingen ungdom ska vara arbetslös längre än 90 dagar och aktivitetesförbudet på arbetsförmedlingen måste bort
Monica.nu

2013-05-28 @ 10:55:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0