En jämställd värld?

 

Det var fantastiskt att höra Jan Eliasson när han utnämnde detta århundrade till kvinnornas århundrade. Han såg kvinnor på bred front i många länder ta för sig mer och mer. Fler kvinnor än män skaffar sig högre utbildning, kvinnor starar företag och fler kvinnor tar plats i beslutande församlingar.

Det är bra att FNs högsta ledning är så tydlig, eftersom det är långt kvar innan världen blir jämställd. Handen på hjärtat är vi många som även ser backlash på flera områden. Den syns i Sverige, vi har färre kvinnor nu i Riksdagen än för 5 år sedan, kvinnor tjänar sämre än män, mäns våld mot kvinnor fortsätter.

 

Backlashen syns också i resten av välden när FNs milleniemål inte uppfylls är det kvinnorna som drabbas hårdast. Fattigdom, dålig skolgång, brist på vatten, sexuella övergrepp och svält måste bekämpas.
I mitt tal på IPUs FN-konferens tog jag upp de frågorna. Dessutom framhöll jag vikten att även stoppa prostitution.


Människohandel och prostitution är två sidor av samma mynt. Någon frivillig prostitution existerar inte. Att kalla prostitution för sexarbete är att gå hallickarnas och bordellägarnas ärenden på kvinnornas bekostnad. Det är inte att ta ansvar för kvinnors mänskliga rättigheter.

 

 

Det finns alltid orsaker bakom som gör att kvinnor tvingas in i prostitution, exempelvis fattigdom, arbetslöshet och drogberoende. Den enda som har ett val i frågan är personen som köper en annan människas kropp. Köparen har inte bara ett val utan också makt. Männens självpåtagna rätt att utnyttja en annan människas kropp bara för att hen är fattig är helt oacceptabel.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0