Intensiva dagar i FN

 

Vi rivstartade våra FN dagar i New York med besöket hos International Peace Institute (www.ipinst.org) Mr. Francesco Mancini, Director gjorde en exposé över värdens utmaningar inom ekonomi, miljö, överbefolkning, ökade klyftor, digitaliseringen och konflikter.

Höjdpunkten på dagen blev mötet med Jan Eliasson på våning 38 i FN-byggnaden. Det var fantastiskt att höra hans idéer och visioner om framtiden. Trots krig, konflikt, ojämställdhet vet han att det går att förändra om tillräckligt många jobbar i den riktningen.

Jan utnämnde detta århundrade till kvinnornas århundrade för att det är så mycket som tyder på det just nu.
FN måste blir bättre på att både jobba på djupet och på bredden för att bli effektivare i konfliktsituationer.
Eliasson menade att vi både måste vara realistiska och ha visionen om en rättvisare, fredligare värld som vi gemensamt jobbar för.
768 miljoner människor har inte drickbart vatten 2, 5 miljarder människor har inte toaletter, det leder till sjukdomar som tex. Kolera och dödlighet. Detta går att förändra bland annat genom FN arbetet.

Sedan fortsatte vi till UNDP, en organisation som funnits sedan 1966. United Nations Development Program (www.undp.org) chefen Helen Clark, Administrator (fd statsminister i Nya Zealand) tog emot oss och gjorde en gedigen genomgång av pågående arbete och vad de gör för att hjälpa till i kriser som den i Fillipinerna. 

       

 
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0