Millenniemålen

 

Som ni förstått befinner jag mig i New York några dagar. Jag deltar i IPUs hållbarhets konferens i FN-skrapan. Vi diskuterar hållbar utveckling, ekonomi, rättvisa, miljö, jämställdhet, mänskliga rättigheter och vad som händer efter 2015 när FNs Millenniemål ska vara uppfyllda.
Millenniemålen är åtta mätbara mål som handlar om att förbättra livet för världens fattiga


Idag talade Tim Jacksson inledningsvis om tillväxtens dilemma. Han menade att det inte går att det inte går att bygga ekonomin på ständig tillväxt pågrund av finansoro och miljöförstöring. Å andra sidan är tillväxt viktig för fattigare länder och utgör möjlighet till utbildning och fattigdomsbekämpning. Det var det han menade med tillväxtens dilemma. Vi vet vad tillväxt kan ställa till det men är ändå helt beroende av den för jobben och tilltron på framtiden.
Enligt Tim Jacksson går det att stoppa spekulationerna och krisekonomin och bygga en annan hållbar ekonomi.
Sedan fick några paneldeltagare opponera/reflektera över dessa påståenden. Till exempel gjorde Ximenena DelRocio Pena Pacheco från Ecuador ett inlägg om att det går att ha tillväxt om vi tillsammans jobbar mer med solidaritet, hållbarhet och jämlikhet.
Hon berättade om hur Ecuadors oljepengar investerats i möjlighet till fri högre utbildning för alla medborgare. Ximenena menade att just investering i män och kvinnors möjligheter att bygga sina egna liv är den mest hållbara ekonomin.

Nu fortsätter diskussionerna med alla deltagare

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0