Stoppa Friskolornas ”Russinen ur kakan” beteende

 

Att bara äta upp russinen i kakan är inte särskilt belevat, det är ociviliserat och inte ens gott.

Att friskolor vill välja ut de fina, duktiga välkammade barnen är inte förvånande men det är inte tillåtet.

De måste dra in vinst till sina ägare och kan därför inte ge alla elever en bra utbildning. De vill visa upp fina resultat och vill därför välja bort de barn som tar längre tid på sig att lära och som strular.

 

I SVTs Uppdrag granskning den 30 oktober såg vi hur fristående skolor bryter mot lagen och sorterar bort elever. Men det är elever som ska få välja skola – skolor ska aldrig få välja bort elever.

 

Friskolorna ställer till stora problem för elever, föräldrar och kommuner när ägarna plötsligt får för sig att skolan inte är tillräckligt lönsam och stänger ner. JB koncernen i våras var ett exempel. Men även här i Skövde har skolor plötsligt lagt ner verksamheten. Då ska kommunen snabbt skaffa fram utbildningsplatser som de varit tvungna att avveckla när friskolan startade.

 

Vi menar att friskolor inte ska kunna etablera sig mot kommunens vilja. Det kan ställa till stora problem med överetablering och utbildningsplaster som måste tas bort från kommunen, trots att kommunen snabbt måste skaffa fram de platserna när friskolans ägare plötsligt får för sig att skolan inte ska bedrivas längre.

 

Fristående skolor som bryter mot lagen genom att välja ut barn som om de vore russin i en kaka, de ska inte få fortsatt förtroende att bedriva skolverksamhet, deras skoltillstånd ska dras in.

 

Regeringen har inte gjort något åt vinstjakten i skolan under sina sju år vid makten. Socialdemokraterna kräver ordning och reda i skolan.

 

I dagens skolsystem tjänar fristående skolorna att sortera bort resurskrävande elever från skolan. Men det ska de inte kunna göra. Kommunerna bör därför ta över ansvaret för antagningen till de fristående skolorna som ligger i deras kommun.

 

Och handen på hjärtat: Hur gott är det att bara äta russin i längden?, Hur bra är det med fina välklädda barn som aldrig träffar ”strulpellarna”? Framför mångfald framför enfald.

Låt tusen blommor blomma – släpp in strulpellarna, de berikar oss. Men se till att de får rätt förutsättningar att klara skolan. De tjänar hela samhället på.

 

 

Alla barn ska ha samma möjlighet att komma in på den skola som de valt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0