Svantesson och jobben

 

 


Idag hade vi en lång debatt i Riksdagen med arbetsmarknadsminister som valt att svara på 13 av våra interpellationer om massarbetslöshet, ungdomsarbetslöshet, långtidsarbetslöshet, arbetsmiljö mm.

Det var en viktig debatt, för även om Sverige är ett fantastiskt så håller välfärden på att krakelera pga av den höga arbetslösheten.

Mer än 400 000 är utan arbete, 103 000 av dessa är personer som antingen är över 55 år, har låg utbildning, personer som är födda utanför Europa eller har en funktionsnedsättning.


Förutom att Sverige lider av massarbetslöshet och att långtidsarbetslösheten bitit sig fast är den alltför höga ungdomsarbetslösheten en tragedi.

Ungdomar som får börja sitt yrkesverksamma liv som arbetslösa är inte bara ett sorgligt öde för dem själva. Samhället går miste om arbetskraft och det leder till oroligheter på många håll i landet.

Den främsta orsaken till ungas svårigheter på arbetsmarknaden är de allvarliga bristerna i den svenska skolan. Likvärdigheten har urholkats och elevernas socioekonomiska bakgrund tillåts i högre grad slå igenom i form av sämre resultat och kunskaper.

Så kan vi inte ha det. Det behövs 90-dagars garanti, bättre matchning och större möjligheter för ungdomar gå klart sin gymnasieutbildning. Den kan varvas med praktik eller vara arbetsplatsförlagd. Det behövs validering, omskolning och en breddad vuxenutbildning

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0