Utbilda, upplys och uppmana för att stoppa våldet mot kvinnor

Den 25 november är FNs internationella dag för att avskaffa våld mot kvinnor. Det Vita bandet är en symbol för manifestationen mot våldet som drabbar kvinnor. På många håll i världen och i Sverige pågår aktiviteter för att upplysa, utbilda och uppmana till att stoppa ålder mot kvinnor , vi UN-women Skaraborg skriver tillsammans: 

Våld mot kvinnor och flickor är ett problem av enorma proportioner. Minst en av tre kvinnor världen över har blivit utsatt för fysiskt, sexuellt eller annan typ av våld under sin livstid. Gärningsmannen är ofta en person hon känner eller står i nära relation till. 

Våld mot kvinnor och flickor är idag det  mest utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna som begås. Våldet förstör liv, splittrar samhällen och hindrar utveckling. Statistiken visar en skräckinjagande bild. I en studie gjord på Världsbankens statistik av tio utvalda riskfaktorer för kvinnor är våldtäkt och våld i hemmet en större riskfaktor än cancer, trafikolyckor, krig och malaria. Enbart i Sverige uppskattas de samhällsekonomiska kostnaderna för våld mot kvinnor vara mellan 2,7 miljarder och 3,3 miljarder kronor per år enligt en rapport som Socialstyrelsen tagit fram. 

Sverige har ungefär 58 våldtäktsanmälningar per 100 000 invånare per år, vilket är högst i Europa.  Även om bara ca 20 procent av alla fall anmäls (enligt BRÅ) var antalet anmälda fall år 2011 totalt 6532.  Antal åtal för våldtäkt ligger däremot så lågt som mellan 100-200 per år. Till detta ska läggas andra former av våld mot kvinnor. 

Det var bara 12 % av de anmälda fallen av mäns våld mot kvinnor som fördes till domstol år 2010. Det finns ett stort antal misstänkta våldsbrott mot kvinnor som det svenska rättsväsendet inte klarar att ta hand om.

Vita bandet-rörelsen bildades i Kanada. En handfull män beslöt sig för att tillsammans på allvar säga ifrån mot våldet som drabbar kvinnor, efter "the Montreal Massacre". Där 14 kvinnliga ingenjörsstudenter sköts till döds och ytterligare 13 skottskadades under en universitetsföreläsning. Den 25-årige gärningsmannen skrek att han hatade feminister medan han begick dådet som skakade nationen. Bara några veckor efter männens initiativ satt det vita bandet på hundratusen mäns jackor runtom i landet. Alla ville de visa sin avsky mot de våldshandlingar som begås mot kvinnor genom att bära den vita symbolen.

Vi UN-women Skaraborg uppmanar alla att ta avstånd från våldet mot kvinnor. Anmäl det du sett, säg ifrån om du kan och orkar, stötta utsatta kvinnor och bär ett vitt band den 25 november.

UN-women Skaraborg 
gm
Marly Mattson, 
Birgitta Thilander,
 Ana Jaksic, 
Margaretha Åslund,
 Hanna Lindström, 
Anita Andersson, 
Britt Larsson, 
Helena Dahlström,
 Karin Jonegård, 
Ann-Katrin Jönsson,
 Ingvor Bergman, 
Devinia Larsson Fattala
Ingrid Wikström  
 Monica Green

Kommentarer
Postat av: Fredrik Sjölin

Våld i nära relationer förekommer oavsett kön och sexuell läggning.

2013-11-25 @ 13:00:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0