Allmosor till de fattiga


Nu ska alla tänka att så fiiiiiint att av Regeringen som avsätter 122 miljoner kronor under två åren till stöd för barn i ekonomiskt utsatta hushåll. Pengarna, högst 3 000 kronor per barn och år, ska ge barnen möjlighet att delta i organiserade fritidsaktiviteter.

Jag tar mig för pannan och tänker nej, har det gått så långt nu med ned monteringen av den generella välfärden att regeringen ska dela ut allmosor till de fattiga.

 

"Det här ger dessa barn möjlighet att utveckla intressen och talang. Det är också en skyddsfaktor mot utanförskap", motiverar barn- och äldreminister Maria Larsson beslutet.

För oss socialdemokrater bygger välfärden på grundläggande värderingar om solidaritet, omtanke, rättvisa och jämlikhet. Vi betalar gemensamt, efter förmåga för till exempel utbildning, vård, omsorg och trygghet i samhället – och vi vill att alla ska både ha rättigheter och skyldigheter, och ingå på lika villkor. En generell välfärd som omfattar alla och finansieras solidariskt ökar tilliten i samhället. Välfärdspolitiken handlar om ekonomisk trygghet, men också om att rättvist fördela livschanser och ge förutsättningar att välja i livets olika skeden.

 

En generell välfärd av hög kvalitet bidrar också till en stark utveckling av såväl ekonomin som samhället. Samhället ska rusta människor att kunna ta arbeten som finns – på så sätt blir alla med och bidrar till finansieringen av välfärden. Samtidigt finns välfärden till för den som på grund av sjukdom, arbetslöshet, arbetsskada, föräldraledighet eller pension inte arbetar. Socialförsäkringarna täcker då upp den förlorade inkomsten under en tid. Utbildningssystemen ger möjlighet att skaffa den kompetens som behövs för att börja på eller få ett nytt jobb.

Tyvärr går utvecklingen åt fel håll och dagens besked om almosor/fritidspeng är ytterligare ett exempel på att samhällets slits i sär.

För samtidigt som gigantiska skattesänkningar har genomförts, mest till de som har det allra bäst, samtidigt har de som har det allra svårast fått det ännu svårare att få sin ekonomi att gå ihop

Det är pinsamt med ökade klyftor, massarbetslöshet och att fattiga behöver allmosor/fritidspeng. Vuxna behöver  jobb försörja sig med, en anständig försäkring om de är sjuka eller arbetslösa, chans till utbildning. Barnen behöver en bra förkosla med hög kvalité, mindre elevgrupper i skolan och en rik fritid


Kommentarer
Postat av: Jonny Disenfeldt

Så barnbidrag är allmosor också då ... DU är pinsam.

Svar: Barnbidrag är generellt och ingår alltså i den generella välfärdspolitiken
Monica.nu

2013-09-06 @ 18:37:31
Postat av: Jonny Disenfeldt

Det du därmed säger är att OM man istället ger ALLA barnfamiljer 3000:- mer / barn om året är det OK, men om man satsar på de mest ekonomiskt utsatta familjerna så är det allmosor ...

Detta är alltså socialdemokratisk ekonomisk politik ...

Svar: Det stämmer attdet är skillnad på allmosor och generell välfärld, du kan läsa mer här http://monicagreen.webblogg.se/2013/september/allmosor-vs-generell-valfard.html
Monica.nu

2013-09-07 @ 14:32:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0