Läx-rut ökar på utbildningsklyftorna


Att skolan misslyckats med sitt kompensatoriska uppdrag vet vi sedan lång tid tillbaka. De som inte har studevana i hemmen ska få chans att ta igen det genom hjälp från skolan på olika sätt. Skolan klarar inte det, skolresultaten sjunker och kommunerna får allt svårare att hålla kvalitén eftersom det statliga anslaget inte har räknats upp i takt med kostnadsutvecklingen. Den enda gång som den borgerliga regeringen höjt anslagen under deras 7 år vid makten var under valåret 2010.

Det är beklämmande att centerns Ulrika Carlsson står i SVTs Agenda och försvarar ökade klyftor. Att centern tycker det är ok att välbärgade Stockholmskommuner får större utbildningchanser för sina barn än vad gles och landsbygdskommuner får, är bedrövligt.

För att ytterligare öka klyftorna i samhället har den borgerliga regeringen infört läx-rut för de rika. Det är personer med hög inkomst som använder det.
13 procent av alla med årsinkomst över 400 00 gjorde rut-avdrag 2011. Bland dem med en årsinkomst under 200 000 kronor gjorde bara 4 procent rut-avdrag.

Skolverket varnar för hur läx-rut förstärker klyftorna ytterligare, våra gemensamma resurser sliter sönder skolan.

Läx-rut ökar klyftorna mellan barn beroende på föräldrarnas förutsättningar men läx-rut ökar även klyftorna mellan stad och land. Vi socialdemokrater vill ha alla barn som behöver det. Det kan ske i skolan, på fritidshemmet, genom föreningslivet eller på annat sätt.

Vi har lagt förslag i Riksdagen om det men blivit nedröstade, men snart är det val och då har vi chansen att rätta till dessa orättvisor

 

 

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article17396615.ab


Kommentarer
Postat av: Bert

Kontentan av sådant här klassklyftpolitiskt agerande är att de utan läxhjälp kommer ägna sig åt egendomsutjämning när deras ekonomi inte går ihop-.
Detta på grund av att de blivit misshandlade av Samhället.
Man kan verkligen hoppas att om de börjar med egendomsutjämning att de tar där de ekono miska rsurerna finns.
Tyvärr är det inte så. Ofta så sker denna som de tror egendomsutjämning enbart hos vanligt folk.

2013-09-02 @ 19:56:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0